4大元朗打卡掃街美食推介 $78熱石牛/戚風蛋糕/燒麻糬/古早味蛋糕

發佈: 2020.05.29

元朗可說是美食掃街天堂,一條街就可以食勻不同種類的小食,今次就為大家推介2020年,4間元朗高質掃街美食餐廳,包括有熱石牛、芋泥吐司、燒麻糬等,下次去元朗就不用只是吃老婆餅和涼粉啦!

 

1. 神-火山石牛扒專門店

近期日式熱石牛料理十分受歡迎,元朗亦開了一間高性價比抵食熱石牛餐廳,所有牛扒都是來自美國,最平只需要$78就食到,餐廳內更另設住飲任食區,有興趣的朋友就可以去試試啦!

2. 老陳餅店

元朗最近新開一間戚風蛋糕專門店「老陳餅店」,開業不久已吸引不少街坊前往,蛋糕店主打5款口味的戚風蛋糕,而且每日新鮮出爐,完全自家製無添加,加上價錢大眾化,CP值相當高呢!

3. 一肥貓

元朗有間高質台灣古早味蛋糕店,師傅在台北拜師學習製作正宗的台灣古早味蛋糕,而且堅持手工製作。蛋糕每日限量供應,店舖未開門營業前早已大排長龍,想要試試的朋友記得要早點去排隊啦!

4. 羅東肉焿番

台式餐廳羅東肉焿番有多款台灣美食可以品嚐,如煙韌仙草芋圓、麻糬、厚吐司等等,十分多樣化,而且他們亦會不定時推出台灣人氣吐司,之前就有推出過芋泥吐司,有興趣的朋友就可以去試試啦!

【元朗美食2020】4大元朗打卡掃街美食推介  $78熱石牛/戚風蛋糕/燒麻糬/古早味蛋糕

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more