【中環lunch推介2020】4間抵食中環美食推薦!足料平價Pizza/創意反卷壽司/Pancake漢堡/四川粉麵

4間抵食中環美食推薦!足料平價Pizza/創意反卷壽司/Pancake漢堡/四川粉麵

發佈: 2020.10.09
文: Amber Li

【香港中環美食推薦2020】中環Donki(驚安之殿堂)下週開幕,附近返工的朋友好快就多個超市掃貨!其實中環附近都有特色美食,今次就同大家推介4間中環的餐廳,除了茶餐廳外,打工仔午餐還有很多美食選擇,一齊睇下有咩lunch推介~

1. 創意反卷專門店

這間壽司店主打創意反卷,每款反卷有三文魚、照燒牛肉、鰻魚等不同選擇,配上不同配料及醬汁,十分足料!除了招牌組合外,小店更提供DIY組合,可以自選配料製作適合自己口味的反卷壽司。按下圖睇menu:

Chotto Maki

地址:中環利源西街3號地下

營業時間:星期一至六早上11時30分至晚上7時

電話:51116074

 

2. Pancake漢堡

荔枝角這間人氣漢堡店最近在中環開設新分店,店內除了有多款美式牛肉漢堡外,更有全港首創Panger班堡,漢堡改用班戟夾著配料,口感更鬆軟!

Hero's Friday

地址:中環威靈頓街71號地舖

電話:68977293

營業時間:早上11時至晚上9時

 

3. 特色Pizza店

這間薄餅店由人氣意粉專門店PICI開設,主打多款Pizza,用料豐富而且價錢親民。除了有招牌Margherita外,更有多款特別口味,有用上鵪鶉蛋、意大利煙肉及Mozzarella芝士製作Carbonara薄餅;Rustica薄餅則加入焗薯,另外還有藍芝士、巴馬火腿等不同配料。按下圖睇menu:

The Pizza Project

地址:中環蘇豪卑利街26號地舖

電話:23111815

營業時間:中午12時至晚上10時

 

4. 四川粉麵

這間川菜餐廳主打麻辣粉麵,有不同湯麵選擇,亦有重慶特色豌雜麵及擔擔麵選擇,各款湯麵撈麵可以加配不同配料及選擇辣度。除了粉麵外,另外還有冰粉、串燒等其他美食,套餐價由$78-$98,可以食到湯面/拌麵及小食甜品。

瘋狂小面

地址:中環士丹利街66-72號佳德商業大廈1樓

電話:23113905

營業時間:早上11時至晚上8時30分

 

圖片來源:FB@Chotto MakiFB@Hero's FridayFB@The Pizza ProjectFB@瘋狂小面、foodpanda、UberEats

↓↓農心微辣口味安城湯麵↓↓

最啱唔太食得辣的朋友!

零難度超簡易食譜
U Food
《簡易廚房Lite》
每晚三餸一湯?So Easy! 立即用

零難度超簡易食譜
U Food
《簡易廚房Lite》
每晚三餸一湯?So Easy! 立即用

more