【羊腩煲香港2020】香港5間冬天必食羊腩煲推薦!任食羊腩火鍋放題/新鮮黑草羊/古法雙冬枝竹/秘製腐乳

香港5間冬天必食人氣羊腩煲推介!任食羊腩火鍋放題/新鮮黑草羊/古法雙冬枝竹

發佈: 2020.11.27
文: Amber Li

最近氣溫下降,踏入12月,除了要食聖誕大餐外,當然要食返個暖笠笠的羊腩煲迎接冬天!今次就為大家推薦香港5間羊腩煲,有以古法炮製的雙冬羊腩煲,配上入枝竹、秘製腐乳醬,夠哂惹味;另外亦有火鍋放題選擇,任食羊腩煲之餘,仲可以打邊爐,一齊睇下有邊間餐廳推介!

1. 銅鑼灣羊腩煲火鍋

銅鑼灣最近新開羊腩火鍋專門店「我是羔羊」,招牌羊腩煲(2人份$268;4人份$488)加入多種藥材,再配以馬蹄、入味冬菇和枝竹,香味濃郁。

食完羊腩煲仲可以加雞湯打邊爐,有封門牛柳、原條牛舌芯、虎蝦、廣島蠔等肉類及海鮮,亦有即叫即炸糖醋響鈴、韭菜鴨血等特色小吃。

我是羔羊 義 羊腩火鍋專門店

地址:銅鑼灣登龍街28號永光中心25樓

電話:98087581

營業時間:晚上6時至凌晨2時

 

2. 元朗古法羊腩煲

元朗這間文樂美食小炒王十分受歡迎,更引來其他區的食客踩入元朗一嚐其招牌羊腩煲(大煲$388;細煲$298),古法雙冬羊腩煲用上黑草羊製作,沒有羊膻味。

小店另外有牛坑腩煲及不同小菜,不過老闆兼廚師幹叔因身體及年紀問題,會在明年新年光榮退休,想食的朋友就要把握最後幾個月的機會!

文樂美食小炒王

地址:元朗金輝徑33-41號金禧樓地下1號舖

電話:27600811

營業時間:晚上6時至凌晨2時

 

3. 尖沙咀米芝蓮雙冬羊腩煲

尖沙咀新同樂魚翅酒家主打精緻粵菜,被米芝蓮指南評選為二星餐廳。除了有不同粵式點心外,新同樂的雙冬高原鮮羊腩煲(例牌$850)亦十分有名,以新鮮羊腩配上冬菇冬筍,軟腍入味。

新同樂魚翅酒家

地址:尖沙咀彌敦道132號Mira Place一期食四方4樓401號舖

電話:21521417

營業時間:早上11時30分至下午3時;晚上6時至11時

 

4. 沙田黑草羊腩煲

大圍小館主打點心中菜,每年都會推出羊腩煲(3至4人份$498),選用新鮮黑草羊腩,肉質細嫩,味道鮮美。羊腩煲以百年腐乳皇廖孖記的腐乳及南乳、日本天白花菇、枝竹冬筍等烹調,真材實料。

今年特別推出蝴蝶羊腩煲,用上整隻羊中最矜貴的蝴蝶腩部位,口感比一般羊腩軟滑,入口即溶。

大圍小館

地址:大圍積福街98號地舖

營業時間:早上10時30分至凌晨3時45分

電話:23390189/54064438(WhatsApp)

 

5. 旺角任食羊腩煲放題

旺角任食火鍋二鍋頭主打雞煲鴨煲放題,招牌菜火焰鴛鴦鴨煲十分有名。最近秋冬特別推出羊腩煲火鍋放題($258/2.5小時),任食羊腩,食完羊腩煲後更可以轉湯底打邊爐!

二鍋頭

地址:旺角西洋菜南街138號福苑2樓

電話:38417178

營業時間:下午5時至凌晨1時

 

圖片來源:FB@文樂美食小炒王FB@Sun Tung Lok Chinese Cuisine 新同樂FB@大圍小館FB@二鍋頭

【U Lifestyle App新年添新器】第一擊!

↓↓送Dyson三合一風扇暖風空氣清新機↓↓


↓《U TV》影片專區免費睇《簡易廚房》↓

適合入廚新手零失敗食譜!

more