新年新態度 食Green啲

新年新態度 食Green啲

發佈: 2021.02.24
文: U Food

經過了一年多的全球抗疫,不少人除了更注重衛生外,也反思對環境保護的重要性。除了一些環保措施、廢物分類外,其實也可以從改變飲食習慣開始。以素食一年時間為例,其實已可減少碳排放1.5噸,相當於駕駛7個月的汽車碳排放量,節省下來的糧食更可足夠供應17人食用。剛剛過完農曆新年,新年新開始,不如就從革新飲食思維開始,為自己及環境出一分力,一齊食Green啲啦!

 

純植物製造 營養一樣咁豐富

疫情持續影響,大家都多了在家飲食,對於選擇食材也變得講究,其中以天然植物製成的新豬肉和新肉絲,味道非常接近真豬肉,除了含有豐富蛋白質,同時零膽固醇、飽和脂肪更少。可以食Green啲之餘,營養一樣可以好豐富。未試過新豬肉,又不知道如何烹調?小編知道7-Eleven已經引入了配合新豬肉所製成的OMNIEAT新膳食亞洲風味飯麵系列,而且口味非常多元化,有黑椒新肉絲意粉、荷葉新豬肉三色糯米飯、錦繡新豬肉雜穀飯、芝麻燒汁新肉絲米線,還有港式點心系列,新豬肉燒賣及新豬肉鮮蔬水晶餃,全部純植物製造,肚餓時隨時落街買,翻熱幾分鐘就可以吃,無論當正餐或宵夜都非常方便。

食Green啲新態度 打破即食不健康形象

大吃大喝不代表識食,反而懂得選擇食材食Green啲,更顯出你的生活態度。如今次7仔引入的純素系列,就利用了極低溫速鮮生產技術(Flash Freezing),可以將食材的原汁原味保留,鎖住味道、質感和水份,最適合沒有時間下廚,但對食物有要求的朋友。而這個系列更不添加防腐劑,也能保存食物原味,同時減低營養流失。從雪櫃取出,翻熱後仍然原汁原味,打破即食食品不健康的形象,食Green啲唔只健康啲,更加是一種生活態度,相信更會成為新的飲食潮流。

 

解構 OmniPork 新豬肉和新肉絲有幾營?

這個純素系列所選用的OmniPork 新豬肉和新肉絲,在很多主打健康綠色飲食的店舖都找到。成份來自植物性食材,例如豌豆、大豆、冬菇和米,提供人體所需的優質氨基酸,而且無膽固醇、無抗生素、無激素、零殘忍。與真豬肉相比,其飽和脂肪和熱量都大幅度減少,同時卻能提供更多膳食纖維、鈣質和鐵質,絕對是食Green啲的首推選擇。現在更有限時試食價,想食Green啲的朋友,記得入定貨呀!

▲錦繡新豬肉雜穀飯 試食價$28

選用純植物肉碎入饌,配以六種蔬菜及雜穀飯烹調,更含抗氧化物及膳食纖維。

 

▲荷葉新豬肉三色糯米飯 試食價$28

啖啖荷葉香氣,以純植物肉碎結合黑米、糙米和糯米烹調,增加膳食纖維含量,同時降低升糖指數。

 

▲黑椒新肉絲意粉 試食價$28 (7仔獨家發售)

茶記的名菜黑椒炒意,換上純植物肉絲,同樣香口惹味,質感層次豐富。

 

▲芝麻燒汁新肉絲米線 試食價$28 (7仔獨家發售)

鮮甜的燒汁配合煙韌口感的米線來烹調純植物肉絲,灑上黑白芝麻更添美味。

 

▲新豬肉燒賣 試食價$18

飲茶必點的燒賣,換上新豬肉入饌,多汁的餡料內含香菇及馬蹄,外皮則是由天然薑黃製成,健康又滋味。

 

▲新豬肉鮮蔬水晶餃 試食價$18

選用新豬肉並配上6種不同蔬菜的精緻水晶餃,清香可口。

 

同場加映Green Common素食推介:

除了亞洲風味飯麵系列和港式點心系列外,7仔更引入了多款純素輕食選擇,包括植物奶、零食、杯麵及湯包等,以後大家隨時想吃東西,就有更多不同的食Green啲選擇啦!

▲上排左至右

Eat's Better Crackers 伯爵茶純素餅乾/朱古力玉桂純素餅乾 $20

Green Common 佛手瓜無花果眉豆百合燉素湯/蓮藕核桃栗子燉素湯 $40

Luke's Organic 白松露薯片 $17

 

▲下排左至右

Tempe King 天貝脆片 (甜紅椒味) $30

East Bali Cashews 香脆可可朱古力腰果/香脆海鹽腰果 $22

Bite Society 純素朱古力脆球/純素奶滑朱古力波 $27

Califia Farms 無糖燕麥奶/朱古力燕麥奶 $9.5

Green Common 藜麥薑黃糙米粥 $65

 

資料由客戶提供

迷你兵團限定版三文治機

↓↓輕鬆烤出不同Minions圖樣↓↓


【神徒福利】教主Anson Lo快問快答大爆料!

↓即睇免費獨家足本專訪↓

more