《古惑仔》主題冰室 神還原講數場面

發佈: 2021.03.29
文: U Magazine

text│TY photo│Jay

連載 28 年的土炮漫畫《古惑仔》絕對是經典,義字當頭的浩南、山雞、大飛等經典角色深入民心,原作漫畫家牛佬及倫裕國聯同電視台監製 Kent 合資開設古惑仔主題冰室。

由一踏入冰室開始,就將你拉入古惑仔世界,入口位有搶眼的電影海報牆和「友情歲月」的霓虹燈牌。等位區花逾 20 萬訂造半立體人物浮雕,可亂入同浩南、細細粒及大飛來大合照;旁設有迷你展區,展示古惑仔珍貴的刊物及精品。用餐區牆身更用畫布記載繪製《古惑仔》漫畫的製作過程。記者高推必坐義字當頭「講數房」(即 VIP 房),重現「洪興」講數場景,留意這區須預先訂座並設最低消費。

餐廳以冰室美食為主打,也供應豉油西餐和小炒,菜式名玩味十足,大部分以角色名命名,像黑金烏鴉、蔣天生炒骨、陳浩南乳雞翼等。餐廳唔係淨係打卡,食物質素都唔錯㗎!

【info】

友情歲月古惑仔漫畫主題冰室

地址:尖沙咀加拿分道 49 號夏蕙樓地下 A 號舖及 1 樓

電話:2527 8887

營業時間:9am - 10pm

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more