譚仔/牛角/KFC/麥當勞都有secret menu?4間連鎖餐廳隱藏菜單大公開

發佈: 2021.04.09
文: 李欣怡

除了Starbucks外,網上經常流傳不同餐廳的secret menu,網民憑著個人創意,研發出不同另類食法。今次就為大家介紹4間連鎖餐廳的隱藏菜單,簡單變換材料或醬汁就可製作出另類風味,譚仔走湯、麥當勞果醬雞包、KFC版shakeshake薯條、秘製牛角飯你又聽過未?

 

1. 譚仔

平時有吃譚仔的朋友,相信一入座,不用看餐牌就能直接點餐。不過作為譚仔fans,又怎能止於雙餸米線?連登就曾有網友開post「一人一個食譚仔嘅另類食法」,收集大家創作的secret menu,米爽、走湯你又試過未?

 

2. 牛角

牛角除了燒肉外,還有必點的招牌牛角飯。原來牛角飯亦一樣有隱藏食法,只需將原本的醬油換成另一款秘製醬汁,味道更惹味香口,配上溫泉蛋及香蔥別具風味!

 

3. 麥當勞

你可能聽過各國麥當勞有不同款式的漢堡,但你又知不知道麥當勞也有secret menu?外國食客經常都會將麥當勞不同產品mix & match,配搭出全新口味,如麥香雞包配士多啤梨醬會有神奇的效果!

 

4. KFC

KFC除了炸雞外,還有不同小食選擇。台灣網民就自己研發了KFC版鹽酥雞─「shakeshake雞粒薯條」,不過香港KFC沒有這兩種材料,想吃的朋友不妨換成上校雞寶及薯條試試!

 

圖片來源:FB@譚仔三哥米線FB@牛角日本燒肉專門店FB@McDonald'sFB@KFC Taiwan

↓【免費送🎁】微熱山丘全新造型香蕉窩夫餅乾禮盒100盒!↓

↓ 進駐香港十週年大贈送│送埋香港獨家限量版布袋~↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more