自製小旅行 梅窩異國咖啡店

發佈: 2021.04.21
文: U Magazine

text│Sakura photo│Kee

位於梅窩泳灘附近的咖啡店由外國人經營的,整幢都是純白色,樓底高空間闊落,放滿小盆栽、針織手作擺設,有點殖民時代會所的感覺,非常 ig-able。店家仲非常歡迎毛孩嚟湊熱鬧,周末不妨帶狗狗來歎世界。

店子提供輕食為主,選用本地食材,好似坊間比較少見的燒茄子奄列,以本地茄子炮製出一款摩洛哥風味美食,將原條茄子連皮以辣椒粉、孜然粉、蒜等燒至金黃色,再用奄列蛋包着,淋上番茄醬和加上芫茜就完成,食落味道香惹,口感得意,配上酸種麵包,食法帶異國風情!

Tea time 來可以試下店家自家製英式鬆餅和蛋糕。鬆餅即叫即焗,外層金黃外脆內鬆軟,富牛油香,塗上士多啤梨果醬及忌廉,酸甜有致。蛋糕每日都有不同款式,當天就有蘋果肉桂芝士蛋糕,芝士味濃,面層是木糠,中間就夾着粒粒肉桂蘋果肉,味道爽甜。大家亦可以選擇 take away 咖啡美食到銀礦灣泳灘享用,吹住海風野餐,喺香港度假也可以好優質。


Bonus Point
梅窩熟食中心+銀礦灣沙灘
梅窩碼頭附近有熟食中心,幾間餐廳都可望到銀礦灣海景。下午歎完cafe,晚上可以吃埋海鮮才走。

【大嶼山美食】自製小旅行 梅窩異國咖啡店

【info】

Pause cafe

地址:大嶼山梅窩涌口街 21 號地舖

電話:2383 3362

營業時間:星期二至日9am - 6pm,逢星期一休息

交通:中環6號碼頭(船程約35-50mins)東涌巴士站→3M巴士(車程約45mins)

↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more