純素茶飲店 健康版鴛鴦 超低卡路里沙冰

發佈: 2021.04.27
文: U Magazine

text│sieg

這間純素茶飲店,幾有誠意,人們經常評批珍奶多糖精、多奶精,連珍珠甚至係化學嘢,這店的茶飲店統統都不用,飲品原材料自家製,認真到新鮮製造杏仁奶、燕麥腰果奶、燕麥火麻仁奶等沖茶,homemade 珍珠有巴西莓珍珠、活性碳珍珠、辣木珍珠及薑黃珍珠 4 款,都用 superfood 製做;也用椰子奶和大米奶來做奶蓋,飲品仲會用天然甜味劑,包括羅漢果糖或黑帶糖蜜糖漿代替精製糖,杯杯珍奶無添加、無糖精。開業以來,以修身為終身事業的 OL 經常午飯後來幫襯,一星期飲多幾杯也長肥肉。

舖頭是首家以環保和健康為主題的素純珍珠奶茶,深受區內的 OL 歡迎。

最近舖頭推出新飲品,始終在中環,提神飲品有市場,鴛鴦 2.0 要試,改用熱量比茶記鴛鴦的淡奶低很多的杏仁奶,加一層有機咖啡米奶蓋,slim 很多,三點三來一杯最啱使;零負擔沙冰系列想保住纖腰必飲,將平日沙冰最肥嘟嘟嘅糖漿換成零卡路里的羅漢果糖添加甜味,加埋各式生果打成,熱量比普通沙冰低很多,不同口味沙冰更會配上不同配料,如椰子奶蓋或活性碳珍珠等,口感都有埋。其他飲品仲有抹茶蓋紅豆、黑蜜香芋奶、鳳凰茉莉米蓋等,成日起珍奶癮嘅,嚟呢度幫襯罪疚會創新低點。

【info】

圓貝 Mother Pearl

地址:中環擺花街 25 號中環大厦地舖

電話:3596 5100 

營業時間:星期一至五 9am - 8pm,星期六及日 11am - 9pm
 

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more