睇住飛機升降 東涌靚景美式扒房

發佈: 2021.05.19
文: U Magazine

text│kathryn photo│him

距離東涌地鐵站 15 多分鐘步程的 T Bay 灣景薈,最近成為搵食熱點,剛剛又有一間美式扒房開業。大賣點是餐廳對住赤鱲角機場跑道,透過大玻璃窗可觀看到飛機升降,黃昏時份來都幾有 feel。餐廳裝修高級,藍色皮革座椅配黃銅裝飾,低調奢華感又有啲似機場貴賓室。

食物由摩洛哥籍行政總廚 Faycal El Moujahid 主理,大廚 CV 亮麗,曾於全球數一數二高級酒店摩洛哥 Les Jardins De La Medina 及杜拜豪華酒店 Address Hotel & Resort 任職。餐廳主打自家乾式熟成 21-30 日的 dry-aged 牛扒,以美國 USDA 牛肉為主,部位甚多,包括 Prime 頂級安格斯肉眼、牛肋;亦有價位較實惠的濕式熟成牛肉如 USDA prime 級西冷、和牛側腹肉及封門柳等。

推介招牌的美國頂級乾式熟成牛肋扒,Prime ribs 肉汁非常豐富、肉味突出,以明火烤製,帶煙烤風味;烤牛骨髓、生肉他他也值得一試;店內的雞尾酒吧酒單齊全,供應的 cocktail 都幾特別,大家去開東涌 outlet shopping 後不妨來鋸個靚扒、歎靚酒!

【info】

The Upper Deck Bar & Grill

地址:東涌怡東路 9 號 T Bay 1 樓 101 舖

電話:2757 8889

營業時間:12nn-10pm

more