鴨寮街最新 2,000 呎文青 CAFE

發佈: 2021.05.19
文: U Magazine

text│Sakura photo│May

深水埗近日又有新 cafe 登場,餐廳名字叫迷你毛,但卻一點都不迷你!佔地 2,000 呎,空間闊落,分兩個區域,一邊走簡約文青風,另一邊純白粉紅,充滿少女感,兩邊 style 都打卡度十足。

多款自家製美食,有輕食亦有飽肚嘢。人氣之選的全日窩夫早餐,窩夫以日本雞蛋製,香脆鬆軟,蛋香味濃,除了有炒蛋、腸仔、煙肉等常見食材,茄汁豆改用蘭度豆製,配上一塊脆卜卜的墨魚西米薄脆,蘸上自家製南瓜醬,甘甜好吃,比起大路的多士輕怡有特色。炸雞煎蛋窩夫則較邪惡,炸雞以生果醃過,肉質更嫩滑香甜,homemade炸粉炸得金黃,食落 juicy,也是開店以來最受歡迎的款式之一!

輕盈之選可揀芫茜苗香辣大蝦扁意粉,新鮮美國芫茜苗鋪面,意粉則用泰式蝦醬炒製,味道酸酸辣辣,又帶點芫茜清香。仲有多款自家製甜品,招牌意大利芝士蛋糕與坊間傳統有點不同,以朱古力薄脆、咖啡酒浸過的手指餅等製成內餡,再加馬士卡邦尼芝士製成 cream 狀,灑上 2 種朱古力粉和金粉,外形靚靚,味道甘甜。

【info】

Minimal 迷你毛

地址:深水埗鴨寮街 121-123 號地舖

電話:從缺

營業時間:11am - 9pm

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more