街坊烘焙店 6cm 杯杯牛奶撻 爆餡老婆餅

發佈: 2021.06.02
文: U Magazine

text│sieg photo│Wyman

記者喺一間街坊餅店搵到好嘢,圖中的杯杯撻,好吸引,以為係長高版的葡撻,原來係牛奶撻。舖頭由 Rebecca 跟朋友開設,二人找來台灣著名烘焙師林承賢當技術顧問,店內的古早蛋糕、曲奇都用台灣配方,而牛奶撻則是 Rebecca 的創作。因為杯杯撻高身,烘焙難度比一般蛋撻高,要焗熟蛋漿但不焗到又老又嚡,火喉反覆測試數十次才掌握到。撻皮口感也特別,外脆裏面如軟曲奇。牛奶撻 蛋味幾香,拎上手也非常重秤,KO 一個會飽足一個下午。

店中仲有一項驚喜,就是手製老婆餅。賣相或許看來普通,但酥皮超薄,由人手壓酥皮及包餡,不像機壓的酥皮般過實唔夠鬆,餡料也誇張,冬瓜餡佔 85%,少甜少油,用韓國砂糖及加拿大辦油製,辦油有少少豬油成份,一樣香口但較少油膩感,餡料焗好也似 mochi 軟糯,因為現場製,呢度有機會食到熱辣辣的老婆餅。

【info】
熊貓烘焙
地址:灣仔灣仔道 234 號鴻業大廈地下 E2 號舖
電話:2889 9977
營業時間:10am - 10pm

↓【免費送🎁】微熱山丘全新造型香蕉窩夫餅乾禮盒100盒!↓

↓ 進駐香港十週年大贈送│送埋香港獨家限量版布袋~↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more