友愛邨走鬼檔回歸 必吃!豬雜蘿蔔 鐵板翼尖

發佈: 2021.06.11
文: U Magazine

text│sieg photo│Kuen

店主 Luffy 的媽媽陳太,90 年代在屯門友愛邨推車仔賣豬雜同鐵板雞翼尖,最近兒子氹得媽媽重出江湖,在元朗廣場 KFC 對面開了這小食店,賣返當年風靡友愛邨的街頭小食,全店的食品不叫現貨,全部是 Luffy 與媽媽由零開始做。好似必吃的豬雜蘿蔔湯,用新鮮豬腸豬肚加蘿蔔豬皮熬湯,豬雜湯跟坊間重口味嘅不同,清甜富蘿蔔香;翼尖滷完再鐵板炒香,必配的沙嗲汁,是陳太用香茅、沙薑粉及沙嗲醬每日炒,甜甜辣辣有花生香,好鬼惹味。店家樣樣都親力親為,韭菜餃自家包、魚肉用的魚漿自己打、滷水、碗仔翅湯底都堅持自己煮。

唔記得講,呢檔走鬼檔記者由細食到大,味道比當年推車仔更好,陳太話不同當年推住木頭車要走嚟走去,一來車上火力有限,二來經常流動無時間備料熬湯,現在有固定舖址,每天可以早上回來慢慢熬湯備料,煮出食材原味道,自然比當年有過之而無不及。

【info】
大四囍
地址:元朗民合徑 8 號幸福樓 2 期地下 18 號舖
電話:從缺
營業時間:3pm - 12mn

↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more