麻糬毛巾卷 ig 店 西九龍中心實體店

發佈: 2021.06.17
文: U Magazine

text│Amy

這是 ig 勁紅的麻糬毛巾卷。是 ig 店 KT's Factory 的出品,由剛大學畢業的 Katie 創立,短短一年已吸納了萬多名 followers,訂單多到爆,人氣極盛,最近更在西九龍中心開實體店。

這店的麻糬毛巾卷由口味到 layers以至麻糬都有過人之處。先講麻糬,坊間的麻糬甜品都有一個弊病,就係一經冷藏口感就變得死實、唔再軟糯煙韌,但這店的麻糬就算冷藏過後仍能保持柔軟 QQ。Katie 表示反覆研究了近半年才能做到滿意效果。她的麻糬吃來仲有陣陣奶香,原來以北海道 3.6 牛奶代替水,並加入韓國砂糖及糯米粉等製作,煮時會一直攪拌,確保麻糬受熱平均兼不會煮過櫳,時間與心機花費不少。

各款毛巾卷都包着約 4cm 厚麻糬,吃起來比坊間其他毛巾卷煙韌度倍增。每款毛巾卷糅合了 7、8 個 layers,好似招牌的 Nutella 味,就以加入 Hershey's 可可粉製成的班戟皮包住招牌手工 3.6 牛乳麻糬、可可低糖忌廉、繽紛樂脆脆等,上面還加上原條繽紛樂及金箔等裝飾,賣相無得輸,食落仲集煙韌軟糯、香脆、creamy 口感於一身,層次非常豐富;另一招牌豆乳口味。

Katie 還創作了其他麻糬甜品,如可隨時蘸醬吃的粒粒麻糬、麻糬朱古力等,有創意得來味道也唔錯,煙韌控千祈唔好錯過。

【深水埗美食】麻糬毛巾卷 ig 店 西九龍中心實體店

【info】
KT's Factory
地址:深水埗西九龍中心 7 樓 7163 & 7165 舖
電話:5519 1173
營業時間:星期一、三、五、六 12nn - 7:30pm,星期二、四及日休息

↓【免費送🎁】微熱山丘全新造型香蕉窩夫餅乾禮盒100盒!↓

↓ 進駐香港十週年大贈送│送埋香港獨家限量版布袋~↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more