雪山冰廳副綫 啫喱膏海南雞飯

發佈: 2021.06.17
文: U Magazine

text│Sakura photo│May

老字號雪山冰廳近日成立了副綫蘇山雞飯,將冰廳裏的人氣雞飯變做主角,餐牌上還有不少東南亞美食。老闆將招牌雞飯配迷你叻沙或肉骨茶二合一做套餐,下午茶只係 $58,價位真的無得輸!

招牌海南雞飯配方同本店一樣,選用 2 斤半以上三黃雞,肥美啖啖肉,雞肉也滿嫩滑的,油份高,食落有雞油香味,用來做海南雞就最適合。以雞湯浸雞甚為了得,浸完95-100℃ 上湯再浸凍水,鎖着肉汁又保持雞肉嫩滑,難怪保留一層滑嘟嘟的啫喱膏。關鍵仲要浸 20 分鐘秘製滷水汁,滷水以日本花菇、瑤柱、大地魚等製作,啖啖鮮香入味。

油飯也好多人讚。油飯用泰國米,除了用香茅、斑斕葉、南薑、爆炒過的紅葱頭和蒜蓉同煮,尾聲還加入椰汁烹調,用西施煲來取代傳統大飯煲煲飯,可令飯粒均勻吸收香料精華,每口飯都軟熟入味,唔配海南雞都可獨立做主角!

店內亦有坊間少見的獅城芽菜走地雞飯,改用成本比三黃雞貴 1 倍的海南島進口文昌雞,牠們以海南島椰子肉餵飼,雞皮有爽脆感、肉質紮實有彈性,也比較瘦,但雞味更濃!舖頭還供應龍蝦叻沙、勁厚牛油咖央多士、巴東牛肉配江魚仔椰漿飯等,吃雞飯外,還有其他加餸選擇!

【info】
蘇山雞飯
地址:長沙灣元州街 411 號義華大廈地下
電話:5648 8622
營業時間:11am - 10pm

↓【限時搶⚡】MG Spirit西班牙清新水果酒!↓

↓ 獨特微醺體驗 / 西班牙釀製 / 天然新鮮果汁混合5.5%酒精伏特加!↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more