5cm 厚!底特律薄餅 肉量十足三文治

發佈: 2021.07.07
文: U Magazine

text│TY

Pizza 大家食得多,但這款激厚版底特律薄餅你又試過未?這間美式小店以美國底特律市為主題,招牌菜也是底特律最出名的激厚薄餅,香港比較少見。

底特律薄餅呈正方形,比連鎖店的美式厚批還要厚,厚度直逼 5cm,入口特別有滿足感。雖然它的外形與芝加哥名物深盤 deep dish pizza 相似,但芝士分量較少,有一半是鬆軟的餅底,令肥膩度大減。做法也與別不同,麵糰須發酵過夜,增加膨脹鬆軟度,在放茄醬和芝士前先放一層配料,芝士則會連批邊都鋪滿,芝士融化後流至 4 邊,連批邊都焦香鬆脆!

店內仲主打肉量十足的三文治,必試 CCC Patty Melt,選用了黑安格斯牛肉製成漢堡扒配上 3 款芝士,肥爆。Italian Meatball Sandwich 則改用法包代替方包,配了 3 大粒肉丸,啖啖肉,男士實鍾意。

【info】
Classic Creations Cafe
地址:上環新街 15-17 號偉裕樓地下 B 號舖
電話:2578 8038
營業時間:7:30am - 10pm

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more