西營盤自家烘焙 日式炒麵熱狗治

發佈: 2021.07.07
文: U Magazine

text│Yan Chung

這間彼之丘,店名有 Homemade Koppepan 二字,原來 Koppepan 在日本解作熱狗麵包三文治,跟美式熱狗店配不同香腸再加大量茄汁芥末不同,餡料不局限是香腸,可以係雞扒、炒麵、漢堡扒等,醬汁也有和式變化。

店主阿倫數年前和女友 Sabrina 辭去穩定工作,專心研究熱狗麵包。他們嘗試逾 100 個麵包食譜,亦曾到日本偷師才得出現有的配方。小店 11am 開店,但熱狗包早一天便要預製,粉糰只靠植物牛油、牛奶和日本麵粉發酵,無鹽無膨脹劑,成分純天然。粉糰都用人手搓、壓平、捲成熱狗包狀,再發酵 40-50 分鐘入爐焗。有柯打時熱狗即叫即製,加入配料後再焗香令包面香脆,麵包外層的薄脆度但內裏軟熟,有淡淡的甜味。

配料有 12 款口味,最受歡迎包括日式黑豚肉炒麵、巴東咖喱牛肉和熱熔芝士肉醬珍寶熱狗,還有 pop up 新口味黑松露漢堡三文治。必食炒麵熱狗,使用美國黑豚肉,即叫即以日本醬汁炒麵,再跟熱狗麵包入爐焗,焗完炒麵仲多咗份焦脆。大部分熱狗三文治連小食及飲品變套餐,也只是 40 多元,價位十分親民。難得這兒設小量座位,可以坐低歎新鮮熱辣的 hot dog。

【info】
彼之丘 BakeOut Homemade Koppepan
地址:西環西營盤皇后大道西 216 號地舖
電話:2386 6664
營業時間:11am - 10:30pm

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more