米芝蓮一星拉麵姐妹店 牡蠣黃金湯麵

發佈: 2021.07.14
文: U Magazine

text│TY photo│May

 

連續 3 年榮獲米芝蓮 1 星的日本拉麵店「金色不如帰」登陸香港後,近日開設姐妹店「牡蠣不如帰」。此品牌是香港獨家,主打東京總店時令限定的蠔湯,供應鮮味十足的牡蠣拉麵,也有香港限定的牡蠣料理,去唔到東京食,嚟呢度可以止下癮。

由日本主廚山本敦之研製的「牡蠣黃金湯」,用上數十斤生蠔低溫熬煮出鮮味,再混合魚湯和豬骨湯增加濃厚度,湯頭鮮甜清徹。湯底仲會加入用日本廣島蠔秘製的蠔醬和自家煉蠔油,使蠔味甘香濃郁!拉麵配的叉燒,選用脢頭低溫慢煮,細滑有彈性。拉麵繼續沿用總店出品,以北海道小麥粉製作,麵條幼身滑溜,口感偏軟。

用日本廣島蠔製作的 4 款牡蠣小食,必試菇燒牡蠣串,直菇、紫蘇葉和風乾火腿包裹廣島蠔燒,掃上濃厚燒汁,味道鹹香。另有醬漬牡蠣一口飯及牡蠣野菜天婦羅等。小食定價都唔高,來吃一頓全蠔宴都唔肉赤!

【info】
牡蠣不如帰
地址:銅鑼灣 Fashion Walk 百德新街 57 號地下 A 號舖
電話:2802 9278
營業時間:11am - 10pm

↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more