屯門巨型炸髀店 開到市區 抵食 $48 雞髀套餐

發佈: 2021.08.11
文: U Magazine

text│Kathryn photo│Him

屯門這間小食店的炸髀遠近馳名,不少人專登由港島山長水遠入去買,最近在大角咀開分店,終於不用入大西北都食到了!分店試過高峰期一日賣出 150 隻炸髀,可想而知雞髀有幾好味。

雞髀賣點係超巨型、足足 270g,好鬼重秤,現場即叫即炸,炸得均勻熟透,咬落去啖啖肉,脆到嚓嚓聲,炸漿脆又唔刮口。老闆周生對呢這髀好認真,有自家 formula 炮製,麵包糠做得夠幼身,唔用萬年油、經常更換保持清澈確保雞髀炸後顏色金黃、又唔會有油膉味,還會指定油溫、不多不少炸 6 分鐘,炸得夠火力,皮脆肉多汁,就是很得輝雞髀煞食的地方。

也新加了滷水雞髀同沙薑雞髀,呢兩款雞髀無咁熱氣,肉嫩多汁,一樣啖啖肉。$48 套餐更有一隻雞髀、飯或麵及飲品,磨菇飯係屯門牛熱捧的,而焙煎芝麻烏冬係新品,呢個餐抵食呀!

【info】
很得輝
地址:大角咀鐵樹街 19 號金堂閣地下 18 號舖
電話:6797 6248
營業時間:12nn - 9pm

↓【免費送🎁】微熱山丘全新造型香蕉窩夫餅乾禮盒100盒!↓

↓ 進駐香港十週年大贈送│送埋香港獨家限量版布袋~↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more