東大街小食名店 手製 99% 門鱔燒賣

發佈: 2021.08.18
文: U Magazine

text│Kathryn

東大街這間小食店,半年前由舊址搬到對面新舖,環境更新淨。店舖由老闆呂生的爸爸開始經營,由小販檔到東大街開店,足足有 40 年歷史。嚟得呂仔記,唔會唔叫燒賣及粉果,到今時今日,仍然有 fans 未開門就在門口排隊,最高峰試過日賣 90 斤燒賣。

呂生一講起燒賣就自豪,連食家蘇施黃、歐陽應霽都係 fans,全因燒賣由零開始製作,每天買門鱔打漿,黃門鱔由切魚、去骨、打魚肉都自己處理,滲粉率只有 1%,99% 魚肉、魚味自然夠清甜,口感也夠爽彈,唔係真材實料點迷倒兩位嘴刁食家?新店仍然維持 15 蚊 4 粒,真材實料抵畀啦!

記得要空肚來幫襯,粉果及碗仔翅是得意之作,粉果大大件,煙韌的外皮包着多都漏的沙葛、菜脯、花生、蝦米及芹菜;碗仔翅以自家熬的豬雞骨湯底煮 3 小時,肉絲、木耳及冬菇超多,啖啖都係料,仲有魚蛋同豬腸粉,叫唔叫埋好呢?

【info】
呂仔記
地址:筲箕灣東大街 28-40A 號東興大廈地下 1號舖
電話:2885 8590
營業時間:星期二至日 1pm - 11pm,星期一休息

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more