旺角板前席小店 328 元八貫壽司套餐

發佈: 2021.09.01
文: U Magazine

text│Kathryn

落旺角食壽司?會唔會好港式㗎?記者當然唔想畀大家噓。幫襯這店原因有三:大師傅手勢、中價位、日本直送漁材。這店開在小店林立的廣華街,門面低調,全店淺木裝修,跟足日本傳統壽司店,店內只設 10 個板前席,睇住師傅在面前手握壽司,做法正統,人均消費都係 $200 - $300,高質得來價位算親民。

師傅班底是一班 90 後,大廚坤師傅有 12 年做高檔壽司及 omakase 經驗,一直跟日本師傅合作,舖頭就算落戶比較平民的旺角,亦堅持以高檔壽司店的做法,所有刺身及海產每日都由日本豐洲市場直送到港,食材不留過夜,連餐具都日本貨。壽司飯也用心,日本富山縣天特 A 級天盛米製成的赤醋飯,米夠香夠柔軟,不少傳統壽司店都以這米飯鎮店。

主打 Sushi Téng 套餐,包壽司 8 貫、御料理、湯及兩道甜品,除了海膽壽司和吞拿魚腩壽司外,其他款式都由師傅按時令發辦,拍攝當日就有帶子壽司、金目鯛壽司及銀鱈魚壽司,多款都是高價的刺身。激抵的三文魚盛合只是 $88,將挪威三文魚做成 6 種款式,有三文魚卷、三文魚子壽司、灸燒三文魚及三文魚腩壽司等,把平凡的三文魚變得高檔。

【info】
Sushi Téng 藤
地址:旺角廣華街 1 號仁安大廈地下 24A 號舖
電話:3905 3288
營業時間:12nn - 10:30pm

----------------------------------------------------

同場加映:

【搵食熱話】2021 注目月餅(上集)

↓【免費送🎁】微熱山丘全新造型香蕉窩夫餅乾禮盒100盒!↓

↓ 進駐香港十週年大贈送│送埋香港獨家限量版布袋~↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more