君悅廚主理茶記 阿根廷牛扒 梳乎厘班戟

發佈: 2021.09.01
文: U Magazine

text│Kathryn

這冰室在上環很有口碑,剛剛在旺角開了分店,環境幾四正。新店最大賣點是賣茶記少見的水準西餐,唔係港式那種,由有 30 年西餐經驗的君悅酒店前主廚擔任大廚,茶記牛扒都變上菜。扒類用明火烤煮,不經醃製及鬆肉,肉汁特別充沛,也不會一朕梳打粉味。牛扒質素不錯,用肉味濃郁的阿根廷穀飼肉眼牛扒,仲有得選擇熟成度,$200 幾一塊牛扒,質素拍得住尖咀扒房級數。

分店更推出大熱的日式梳乎厘班戟,用法國麵粉、日本牛奶及雞蛋製成,班戟鬆軟有空氣感,蛋香十足,仲要唔使下下 100 多元,最平 $68 起就食到。上環店的招牌煲仔肉丁麵、芝士撈麵、鰻魚飯一樣有供應,想吃港式或高質西餐都無難度。

【info】
蘇杭冰室
地址:旺角豉油街 60-104B 號鴻都大廈地下 9-10 號舖
電話:2885 5108、9543 8804
營業時間:7am - 12mn

↓【免費送☕】sensory ZERO港幣$300餐飲禮券!↓

↓ 請您食招牌蒲燒三層鰻魚滑蛋飯 / 澳洲M5+和牛溫泉蛋飯 / Crazy Chocolate!


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more