旺角旺中新開手作芋圓店「圓仔記」 掃街必食抹茶/焙茶/芝麻味芋圓 仲有手工餃子!

發佈: 2021.09.08
文: 黃詠恩

甜品控去旺角掃街又多間美食選擇啦!旺中新開手作芋圓店「圓仔記」,小店其實是 IG網店@mryuen_taro的實體店,主打手作三色芋圓,還有特別口味的抹茶圓焙茶圓芝麻圓咖啡圓朱古力圓。甜品更可配包心芋圓、珍珠、仙草豆腐花等,另外自家製餃子和手抓餅同樣必食~

Click圖睇Menu:

「圓仔記」位於旺角中心,設少量立食位,除了堂食和外賣的芋圓甜品和餃子外,吃貨更可選購小店的生芋圓和生餃子,買回家自己煮~

推介招牌包心三色芋圓仔($45),有齊芋泥、兩粒特大包心芋圓芋泥球、三色芋圓、仙草,好足料,兩個人開心Share都無問題!大大粒包心芋圓內有綿滑芋泥,加上心形、熊仔等不同造型的三色芋圓,口感煙韌。

自家製芋圓用料講究,可以食出原料的甜香,紫薯圓更重本用上日本紫薯!抹茶焙茶圓的茶香突出,芝麻圓的黑芝麻味亦很濃郁。

手工餃子($36/6隻|$40/8隻)可選湯餃或煎餃選擇,除了常見韭菜、白菜、芫荽豬肉餡外,還有麻婆豆腐、菠菜忌廉雞、粟米班塊、皮蛋芫荽、黑松露芝士、咖喱雞肉、泡菜豬肉、茄子豬肉味,另有素餃選擇,口味多元化。水餃可選昆布湯或豬骨湯,煎餃子亦可加$2 配黑松露沙律醬。

圓仔記 Mr. Yuen

地址:旺角彌敦道688號旺角中心一期2樓SB05號舖
營業時間:12pm - 10:30pm

睇埋流心芝麻湯丸鬆餅:

圖片來源:IG@mryuen_taro

more