人氣芋頭專門店 台灣大甲水芋吐司

發佈: 2021.09.08
文: U Magazine

text│Sakura photo│Him

人氣網店大頭芋在 ig 坐擁過萬 followers,所有出品每日鮮製,標榜無添加及低糖,是香港數一數二的芋頭甜品專門店。店主 Mabel 曾到台灣跟芋頭酥老字號品牌師傅學師,再不斷自學鑽研,2017 年開始經營網店,5 年間已成了芋頭名店,最近新出了芋泥吐司,當然令芋頭人好想試。

店主不惜工本,由台灣空運直送芋頭到店,並指明要用有芋香又不會過甜的水芋,口感特別綿密。水芋芋泥是靈魂,蒸熟後再加糖、鮮奶、牛油等攪拌成芋泥,質感綿滑,重芋頭味,更散發淡淡奶香。吐司用本地方包,兩面掃上牛油,焗得酥脆,塗上厚厚的芋泥後,賣相更吸引。

其他芋頭產品都好吸引,好似麻糬芋泥蛋卷、芋頭酥及今年新出的曲奇皮芋頭月餅,啖啖芋泥餡,雖則係肥肥嘅,但食完大滿足!

【info】
大頭芋
地址:荔枝角永康街 29 號兆威大廈 6 樓 12 室
電話:5479 5191
營業時間:星期二至五 12nn - 8pm,星期六及日 1pm-7pm,逢星期一休息

↓【免費送☕】sensory ZERO港幣$300餐飲禮券!↓

↓ 請您食招牌蒲燒三層鰻魚滑蛋飯 / 澳洲M5+和牛溫泉蛋飯 / Crazy Chocolate!


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more