荃灣西都有!手握壽司店 貼地價 9 元起 / 十貫特上拼盤 258 元

發佈: 2021.09.08
文: U Magazine

text│Katty

以往在香港要吃 Omakase 壽司,每位起碼二、三千蚊,但去年湧現平價的 omakase 壽司店後,選擇愈來愈多,其中本店位於觀塘的「森戶」便因為主打平靚正 omakase 儲落唔少好評,上個月更在荃灣西開了新店。荃灣終於有四正壽司店!

餐牌跟本店相若,手握壽司選擇有數十款,價錢幾抵,由 $9 的三文魚及自家製玉子壽司,到 $58 的吞拿魚腦天及鹿兒島 A5 和牛壽司都有,最貴的北海道海膽軍艦都只是 $68 一件,計落同中檔連鎖壽司店消費差不多。

全場最豪的「特上壽司拼盤」,一次過食勻 10 件高級食材壽司,包括海膽、三文魚子、拖羅、牡丹蝦、深海池魚及金目鯛等,也只是 $258!仲可以看看黑板,看看有甚麼時令壽司加單,例如粒貝、活北寄貝、白蝦及赤鮭等,每件都只是 $48-58,如果在高級壽司店吃,起碼要過百元一件!

也有三款 Omakase 可揀,全日價錢分別為 $380、$480 及 $680 位,提提大家,這店不設板前座席,omakase 內的壽司都是一盤盤送上,不過也無損壽司的美味與新鮮度嘅。

【info】
森戶 Morito
地址:荃灣河背街 74 號地下
電話:2382 6868
營業時間:12nn - 3:30pm、6pm - 10pm

同場加映:
搵食熱話】9月限定!沙田新派菜館送爆汁乳鴿

↓【免費送☕】sensory ZERO港幣$300餐飲禮券!↓

↓ 請您食招牌蒲燒三層鰻魚滑蛋飯 / 澳洲M5+和牛溫泉蛋飯 / Crazy Chocolate!


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more