連爐上枱!即燒火焰燒鵝髀 燒鵝髀意粉 / 燒味夾饃 / 火焰黑豚腩叉燒

發佈: 2021.09.08
文: U Magazine

text│TY

食燒鵝唔一定要入深井,在荃灣一樣吃到水準燒鵝,這店將一隻燒鵝變出幾種食法,非常有新意!這裏的燒鵝很特別,不落任何味精雞粉醃製,而是用鮮果如橙、檸檬、青檸等醃製 18 小時,以生果的天然酵素令肉質更鬆化,又帶果香。燒鵝每日店內即燒,外皮鬆脆甘香,肉汁都鎖在皮內,食落更有肉香。所有燒鵝都會配搭手工製柑橘醬,味道比常用的酸梅醬更清新,有助解油膩。

燒鵝食法好多變,最吸引是火焰燒鵝髀,鵝髀連火爐上枱,倒入橙酒做出火焰效果,進一步逼出鵝髀油脂,外皮更脆更香!亦可以像吃片皮鴨般配夾饃食,一軟一脆,口感豐富。也有中西融合的燒鵝髀意粉,意粉使用陳皮蒜蓉炒香,與鵝肉香口的味道相輔相成。

也有新派菜式如涼拌麻辣蒜香手撕貴妃雞撈丁、溫泉蛋四寶飯、炸忌廉芝士方塊、蜜糖吐司等,門口又有台式茶飲外賣區,選擇都幾多幾特別。

【info】
鼎家喜筷
地址:荃灣大河道 100 號海之戀商場 3012 號舖
電話:2488 8399
營業時間:星期一至五 11am - 9:30pm,星期六至日 8am - 9:30pm

 

同場加映:
搵食熱話】9月限定!沙田新派菜館送爆汁乳鴿

↓【限時搶⚡】MG Spirit西班牙清新水果酒!↓

↓ 獨特微醺體驗 / 西班牙釀製 / 天然新鮮果汁混合5.5%酒精伏特加!↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more