長沙灣親民價 TAPAS 小店 15 元件西班牙可樂餅 / 248 元食西班牙海鮮飯

發佈: 2021.09.13
文: U Magazine

text│Vera

鍾情西班牙飲食文化的 Peter,曾花 8 年時間跟隨西班牙廚師學藝,又去過馬德里、巴塞隆拿、華倫西亞深度遊,盡量了解正宗西班牙飲食文化。

小店價錢不算貴,Paella 加 tapas,人均才 $300。用料也跟一線 tapas bar 看齊,八成食材從西班牙進口,包括紅蝦、八爪魚、乳豬、芝士、番茄、辣肉腸,地道醃漬的鯷魚、橄欖及紅波椒,基本的 Bomba 米、Fideo 短湯粉統統都用西班牙貨,食材無得挑剔。

Croquette 西班牙可樂餅做得有心思,傳統都是火腿芝士餡,Peter 將之升級,改用法國牛肝菌做成松露磨菇餡。「Croquette 唔難做,但考細節。我將牛油同忌廉、麵粉搓勻,不停搓 15 分鐘撈到滑身為止,炸起才會鬆化唔死實!」Peter 說。一件工夫多多的 croquette 只係 $15,明顯遷就長沙灣客人的消費力。

番茄多士也精挑巴塞隆拿名物 Crystal bread,麵包用傳統石爐烤製,包身薄脆富天然麵粉香。「西班牙番茄要全人手磨成蓉,番茄肉和水份才會完美融合。薯條絲都係手切,每次逐少切、分兩次炸,咁至脆口!」Peter 說。幾個人來最好點份海鮮 Paella,用新鮮的基圍蝦、藍青口、馬拉蜆,才 200 多元,相當抵食!點杯 Cava 汽酒或 Sangria,學西班牙人食飯食足三個鐘,輕輕鬆鬆減下壓。

【info】
La Barra Tapas Spanish Restaurant
地址:長沙灣福榮街 512 - 518 號地下 A 號舖
電話:2411 1668
營業時間:12nn - 10pm

同場加映:
【搵食熱話】銅鑼灣三層高精品超市旗艦店

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more