灣仔超靚粉紅 CAFE 屋邨球場做靈感│潮試拖羅是拉差雪糕

發佈: 2021.09.23
文: U Magazine

text│Sakura photo│Ken

這是主張慢活生活文化的 Trois Cafe 第 3 間分店,與其他分店不同,這店用色大膽,以粉紅色 tone 做主調,非常 ig-able。店主希望提供一個忘憂的地方給食客,童年的無憂無慮是最重要的概念,因此選了所有細路玩到樂而忘返的屋邨球場做主題。橙粉色加上薄荷綠色,有 retro 風味,令人好似去咗另一個時空,打卡度好高。

主打 fusion 菜式,最特別、最盞鬼是一款你諗唔到嘅開胃菜——中拖羅他他配是拉差雪糕,他他配雪糕好破格,綿滑細膩的中拖羅他他配牛油果,連埋是拉差雪糕一起吃,嘩!辣勁沖擊,但又好夾喎,味道新奇!這裏也供應一人前定食,以 3 款精緻小菜做賣點,細細碟,推介加州素肉扒配炸饅頭、炸豆腐和素黑松露粉果,大廚將漢堡包改成中式炸饅頭,再夾上 impossible 素肉扒,中西合璧。

Cafe 唔少得的 all day breakfast 則改名叫「東京熱」!其實是日式早餐,炸魚柳轉為香煎三文魚配檸檬蒜香牛油醬,即刻高級咗,搭配上 2 隻醒晨太陽蛋和甘香牛油果,不妨相機食先!卷蛋都係人氣必食甜品,定期更換款式,例如綠茶開心果雲朵便好啱影相打卡!

【info】
Trois Cafe
地址:灣仔告士打道 181-185 號中怡商業大廈地下 2-3 號舖
電話:從缺
營業時間:11am - 7:30pm

↓【限時搶⚡】Ísey Skyr健康冰島乳酪套裝!↓

↓ 使用比普通乳酪多近4倍的牛奶!/ 好像Gelato義式雪糕一般的口感!↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more