灣仔高 CP 漢堡店 28 元食熟成英國牛肉 Burger

發佈: 2021.10.04
文: U Magazine

text│Amy

灣仔這家新開的漢堡店,裝潢以明亮的藍、黃色為主調,牆身掛了餐廳招牌公仔的巨型燈箱,似足 50 年代美國加州的 drive-in 快餐店,氣氛輕鬆 cheerful,開放式廚房仲不時傳來烹調聲和香氣,中午時段更是人頭湧湧。

牛肉漢堡最平才賣 $28,upgrade 做套餐也不過多加 $25,就可從炸薯條、炸薯波及沙律中三揀一兼無限添飲汽水。漢堡扒用英國直送的草飼牛混合穀飼牛,還經過天然海鹽洞熟成 20 天,肉質特別 juicy 軟腍,店子還標榜牛肉不含抗生素及以 100% 純牛肉製成。接到柯打店員才將 60 克的漢堡扒在鐵板上即煎,夾入烤至外微脆內鬆軟的麵包中,加埋生菜、番茄、洋葱、芥末及茄汁等,份份新鮮熱辣即製。

同樣是招牌的 Bobby Burger,滿足度再高啲啲。漢堡扒 double up 之餘仲會加芝士;仲有一款 6 Beef & Chicken Mini Burger Sliders,一套 6 個、共 5 款招牌漢堡,有牛肉漢堡、Bobby Burger、雞肉漢堡及芝士牛肉漢堡等多款口味,分別做成 mini 版本,賣相 ig-able。也有炸雞及維記雪糕杯及雪米糍,選擇都算多元化。

【info】
Boy n Burger
地址:灣仔莊士敦道 208 號 3 號地舖
電話:3686 0928
營業時間:8am - 10pm


同場加映:
【搵食熱話】 CP 值高 連鎖咖啡店登陸香港 $25杯Latte 港式口味咖啡

↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more