太子 360°粉紫色咖啡室 IG-able 全紫空間 / 打卡摩天輪小食拼盤

發佈: 2021.10.04
文: U Magazine

text│Sakura

這間 Purple Cafe 好夢幻,女士們一定忍唔住心心眼!整店以粉紫色做主調,牆上的 Q 版藝術名畫、四周的粉色乾花,360° 用紫色包圍食客,開張一星期已在 ig 火速爆紅!

全店最 IG-able 的是近窗位置,窗邊掛了蕾絲白紗、跟配紫色座椅及窗邊的乾花,仙氣十足,想坐要在早上人流較少的時段來幫襯。另一無敵打卡位是波波吊椅,旁邊飾滿紫色乾花,見到咁夢幻嘅場面,唔瘋狂打返十張八張卡都有負青春啦!店主 Rayna 是紫色迷,也是紫色關注組成員,對紫色嘅熱愛令佢夥拍幾位紫迷開店。

個個見到摩天輪小食拼盤都嘩嘩聲,雖然略略偏貴,不過多人 share 又係唔錯選擇,包炸雞粒、炸蟹鉗、炸海鮮餅、台式香腸和薯格共 5 款小食。飽肚美食則有蟹柳明太子意粉,以粉紅色碟盛載,撒了幾片花瓣,擺盤高貴。軟殼蟹 pizza 則是原隻軟殼蟹炸到脆卜卜,配鬆軟酸甜的番茄 pizza,配搭有特色。甜品款式定期更換,好似紅莓芝士蛋糕和紫醉金迷,貫徹粉紫色的主旋律,襯晒餐廳靚靚環境!

【info】
Purple cafe
地址:太子通菜街 254 號地下
電話:9651 3989(WhatsApp)
營業時間:12nn - 10pm


同場加映:
【搵食熱話】CP 值高 連鎖咖啡店登陸香港 $25杯Latte 港式口味咖啡

↓【限時搶⚡】Ísey Skyr健康冰島乳酪套裝!↓

↓ 使用比普通乳酪多近4倍的牛奶!/ 好像Gelato義式雪糕一般的口感!↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more