屯門小食街好評狗仔粉 無味精老火湯底 / 自製豬油渣

發佈: 2021.10.19
文: U Magazine

text│Vera photo│Man

這幾年,市面多了狗仔粉店,但真心,好吃的少之有少。記者在屯門龍門居食街,找到一間掂擋狗仔粉專門店,每日平均日賣 100-200 碗,受歡迎,好大原因手工度好高,不試不知好味道,記者就入屯門探探它虛實。聽店名以為真係有個麻甩佬整狗仔粉?錯喇!店主是位嬌滴滴的女生阿心。

狗仔粉,最重要當然係粉啦!阿心最初自己搓粉整狗仔粉,但礙於人手應付不了極大產量,於是將自己研發的狗仔粉配方交予麵廠特製。粗如上海粗麵,約 1.5 吋長。「我要求粉仔長度剛好放在匙羹上,每羹都食到粉仔又飲到湯。如果粉仔太幼會好易腍,食落無咁彈牙,而家的粗度,口感特別煙韌,索到湯又唔會食落成口粉。」她說。

阿心唔怕煩,處理狗仔粉時會除去粉仔面的粉粒,令到粉仔滑身不嚡,這小小技巧原來有大大功效。也不像坊間般,成煲粉仔由朝煮到晚,阿心每次只會把少量粉仔加到湯中煮,差不多賣完再加粉煮,確保狗仔粉煮得耐都爽口煙韌又索到湯。她討厭味精,湯底用心熬不加味精,用了好多材料,包括豬骨、冬菇絲、蝦米熬 6 小時以上,熬至奶黃色,材料鮮味都融入湯中,湯味好鮮甜。

她嘴刁,所以用的配料都係豪華,唔係求奇用菇碎就算,冬菇指明用菇香味重的花菇,蝦皮用無漂色、鹹鮮味搶的蝦米,配上自家炸到乾爽不滲油的脆卜卜豬油渣、切得細碎食落不硬又不死鹹的爽口菜脯,成碗粉仔配搭香上加香,暫時是記者吃過最好味的粉仔。嫌屯門遠的讀者,長沙灣都有分店,仲有位坐可以慢慢食。

【info】
麻甩佬狗仔粉
地址:屯門龍門路 43 號龍門居二座 35 號地下
電話:3702 0489
營業時間:11am - 1am

 

同場加映:
【搵食熱話】師傅愛你! OM7G試食譚仔新出米線 滷汁牛肚蜂巢豆腐香辣鮮番茄湯米線

↓【社群送禮】麒麟一番搾啤酒及禮品套裝!↓

↓麒麟一番搾啤酒杯/櫻花富士山杯/櫻花玻璃碟↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more