人氣網店開到旺中 鮮製無添加芋圓 / 自製香口煎餃

人氣網店開到旺中 鮮製無添加芋圓 / 自製香口煎餃

發佈: 2021.11.25
文: U Magazine

text│TY

這間新開的芋圓店由網店時期已經頗具人氣,現在喺小食天堂旺角中心開店,想食就更方便!店內芋圓標榜每日新鮮手工製,無添加防腐劑和色素,更以木薯粉取代難消化的糯米粉,既天然又真材實料!芋圓帶有淡淡芋香,口感煙韌,地瓜圓香甜軟糯,紫薯圓更用上日本紫薯,薯味突出,整體口感都唔錯。

除了三色圓,他們更有焙茶、抹茶、芝麻等口味,選擇甚多,不得不提自家製的包心芋圓,在地瓜圓中包入軟滑芋泥,香氣十足,粒粒像乒乓波咁大,好足料!芋圓甜品可以自選配搭仙草、豆腐花、紫米露、菊花桂圓糖水等。店內仲有售自家製餃子,有泡菜豬肉、咖喱雞、粟米班塊、麻婆豆腐、黑松露芝士等特別口味,可選煎餃或湯餃,味道不俗。以後去旺中掃街又多一個選擇!

招牌包心三色芋圓仔 $45
必試自家製包心芋圓,在地瓜圓中包入芋泥,一口咬下既軟糯又香滑,富有口感。仙草食落較爽滑,分量勁足,食完勁飽!

養身菊花三色芋圓仔 $30、仙草珍珠綠茶焙茶圓 $30
芋圓口感軟糯,更隨機有心形、熊仔等形狀,好打卡!菊花糖水味道清甜,綠茶焙茶圓的茶味也夠突出。

泡菜豬肉煎餃 $32 六隻
自家包製餃子,泡菜豬肉是人氣口味之一,入口酸辣,頗為開胃。

咖喱雞肉煎餃 $32 六隻
咖喱香氣好足,雞肉充滿肉汁。

【info】
圓仔記
地址:旺角彌敦道 688 號旺角中心一期 2 樓 SB05 號舖
電話:從缺
營業時間:11:30am-10pm

↓會員迎新禮遇150 U Fun換禮遇↓

↓ 立即入App到任務區領取 ↓


↓立即入APP參加遊戲贏獎品↓

↓集齊15款口味手工朱古力↓

more