深水埗 土炮純素雪糕店 未食過?麻辣子薑口味

深水埗 土炮純素雪糕店 未食過?麻辣子薑口味

發佈: 2021.11.25
文: U Magazine

text│Sakura

呢間雪糕店嗰名「迆」,記者都唔識讀。問下負責人 Ringo,原來這個字係我們成日講 hea 嘅正字。他更將港人獨有的 hea 文化作為雪糕店理念,希望食客來食杯雪糕放鬆下,所以特別設有座位,畀大家坐低「迆」住「吔」雪糕。

$38 杯起,唔算貴也不算特別平,記者敢講雪糕誠意十足,以本土口味為主題,定期換款,今期以茶記美食和港式糖水做靈感,4 款自家製純素雪糕,分別有鹹檸七、菠蘿冰、豆腐和本地薑,還自製多款配料和雪條,花俏有心機。雪糕每日鮮製,雪糕用植物奶取代牛奶做,素食朋友都食得,不過要留意部分配料和雪糕筒是蛋奶素,vegan 可以請職員轉杯裝或將蛋奶配料更換。

Ringo 問記者敢不敢吃辣辣雪糕?原來這杯雪糕用了麻婆豆腐做靈感,豆腐雪糕以本地有機黃豆製成製,可配麻辣醬。麻辣醬有料到!配豆腐雪糕吃先來鹹香後有辣勁!記者奉勸唔食得辣的朋友,不要挑戰,請改配木糠!另一款子薑味雪糕也出位,以辣度適中的子薑製成雪糕,食落薑味霸道突出,因為雪糕裏有薑蓉顆粒,配焦糖脆脆的,又中和返辣味,呢款係辣味雪糕的入門版,唔嗜辣的記者 handle 到。

本地薑味拼海鹽焦糖雪條 $46
以子薑製成雪糕,薑味強烈,有辣勁,另配上焦糖脆脆和海鹽焦糖雪條,增添香甜味,記者選了配萬壽無疆紙套,打卡一流。

鹹檸七味 $38
味道鹹鹹酸酸,口感清新自然,加上檸檬皮和薄荷葉,食落清新,可選配生命麵包圖案紙套!

豆腐味拼紅豆雪條 $46
豆腐雪糕豆味濃郁,質地軟滑,淋上麻辣醬,帶點麻香,先甜後辣,味道幾得意,萬壽無疆紙套也好漂亮。

菠蘿冰拼特色檸檬雪條 $46
口感清新冰涼,陣陣菠蘿香,加埋鮮菠蘿肉做點綴,神還原茶記菠蘿冰!

菠蘿鹹檸七拼話梅雪條 $46
扭紋雪糕一次過品嘗 2 款冰涼之選,加埋話梅雪條,鹹酸醒神,有多重味道享受!

各式雪條 $8 支
共 6 款口味,包括菠蘿、檸檬、話梅、紅豆、海鹽焦糖和椰子。

為了突出本土特色,4 款雪糕紙筒也以我們熟悉的元素設計。

負責人 Ringo
與幾位朋友都十分喜愛食雪糕,加上熱愛本地文化,故開設一間主打本地口味的雪糕店,他叫大家盡情來 Hea。

雪糕店以純白和藍色做主調,柔和自然,擺放多張不規則形狀的椅子,好有設計味。

【info】
迆雪糕
地址:深水埗界限街 10F 號南楓樓 5 號舖
電話:5345 5954
營業時間:星期二至日 12:30pm - 7:30pm,逢星期一休息

↓會員迎新禮遇150 U Fun換禮遇↓

↓ 立即入App到任務區領取 ↓


↓立即入APP參加遊戲贏獎品↓

↓集齊15款口味手工朱古力↓

more