池袋 JR 車站拉麵 姊妹品牌登陸香港!

發佈: 2021.12.09
文: U Magazine

text│Yan photo│權

東京各大 JR 站有唔少速食店,其中一間在品川駅、池袋及澀谷也有分店的 JR 東日本聯營拉麵店 TOKYO 豚骨 BASE 啱啱嚟咗香港,與一風堂合作開設姊妹品牌 METRO 豚骨 BASE。

嚟到香港,沿用鐵路站 ramen bar 模式,設有 35 個座位及自助買票,都幾貼近當地!供應 4 款拉麵,其中 3 款以招牌濃厚豚骨湯炮製,餘下一款是加入新加坡炒辣蟹元素混拌麵。配搭拉麵的叉燒有 3 款,有最傳統的豚肉眼叉燒,另一燙烤叉燒大件有看頭,炙燒叉燒則切成立方體,半肥瘦,甘香大件,甚為邪惡。這裏選用粗身中太麵,一碗落肚都幾飽。無得去日本,就吃下這間過江龍店自我安慰一下先!

【info】

這店是 JR 東日本經營車站拉麵店 TOKYO 豚骨 BASE 的姊妹品牌,沿用車站速食拉麵的 ramen bar 模式。

池袋 JR 車站拉麵 姊妹品牌登陸香港!

設有食券販賣機,客人自行落單。

池袋 JR 車站拉麵 姊妹品牌登陸香港!

干豚骨拉麵 $78 
魚乾配上豚骨湯,經長時間熬煮的煮干湯底,稠厚有貝鮮味。配大大件的燙烤叉燒及柚子皮,重口味中加點清新。

醬油豚骨拉麵 $72 
配上招牌的豚骨湯底,湯味鮮香,最試到湯底真章。

池袋 JR 車站拉麵 姊妹品牌登陸香港!

辣番茄蟹肉混麵 $88 
加入新加坡名菜炒辣蟹元素,配上蟹箝、蟹肉、香蒜及魚介和番茄等,拌勻享用,口味既日本又東南亞。

池袋 JR 車站拉麵 姊妹品牌登陸香港!

黑豚骨拉麵 $82 
特製黑蒜香油配上豚骨湯及中太麵,方塊狀的叉燒肉外層炙燒至微焦,令人想起東坡肉,口味濃重。

【info】
METRO 豚骨 BASE
地址:九龍灣德福廣場一期 G101A 號舖
電話:2769 6318
營業時間:11:30am-10pm
備註:因疫情關係營業時間可能有變

↓【免費送🎁】微熱山丘全新造型香蕉窩夫餅乾禮盒100盒!↓

↓ 進駐香港十週年大贈送│送埋香港獨家限量版布袋~↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more