上水人氣醉雞湯米線進駐旺角開分店 必食招牌醉香雞湯麵/花膠雞湯米線/芫荽湯麵/瑞士雞翼/炸魚皮

發佈: 2022.01.11
文: 陸嘉敏

上水有間主打雞湯米線的餐廳,經常大排長龍,最近餐廳於旺角開設分店,選址便利,方便了一眾想食雞湯米的朋友!旺角店同上水店一樣提供多款雞湯麵,以不同口味的濃郁湯底配上嫩滑雞件,必食推介招牌花膠醉香雞湯麵,無添加任何味精,十分足料。另外亦有芫荽雞麵、麻辣雞湯麵、喇沙雞麵等選擇。大家到旺角覓食又多個選擇啦!

凰鳴居旺角店的菜式,基本上跟上水店無大分別,同樣以雞湯麵作為主打,有多款湯底味道供選擇,除了招牌的醉香雞湯及花膠雞湯外,還有姬松茸雞湯、芫荽雞湯、喇沙雞湯、麻辣雞湯等,除了可配搭嫩滑雞肉外,也可自選車仔麵配料,豬大腸、豬軟骨、瑞士雞翼、牛腩、咖喱豬皮等等。

推介醉香雞湯米線和花膠雞湯米線,醉雞米線湯底帶陣陣酒香,好適合宜家的天氣飲用!而花膠雞湯奶白色湯底味道鮮甜香濃,雞肉嫩滑。

除了雞湯麵外,餐廳還有一系列飯類,例如醉香雞湯飯、沙薑雞飯、口水雞飯等,無飯不歡的朋友也可以試試。

 

旺角店:

地址:旺角西洋菜南街138號地下

電話:3188 5880

 

上水店:

地址:上水馬會道154號地下

電話:2726 0008

 

圖片來源:IG@鳳鳴居

↓【送機票✈️】分享旅行靚相 贏免費機票↓

↓ 請您免費飛轉日/韓/泰!↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more