公務員在家工作與老婆外出吃早餐 被同事拍照踢爆

發佈: 2022.02.14
文: 陳菱櫻

本港疫情持續升温,很多公司都實施在家工作(WFH),作為防疫措施之一。最近在社交平台群組「公務員secrets」中,有公務員與老婆外出吃早餐,剛巧給同事見到踢爆在家工作期間離開住所。

在社交平台群組「公務員secrets」中,有人爆料分享一段聆訊錄音,男事主姓呂是一名經理,在2月5日星期六本身要在家工作,但被人拍到早上他到樓下吃早餐,被指控未得到上司同意而擅自離開工作崗位。

事主表示當時是早上10:18,有掃到安心出行,反問:「而家係唔俾買嘢食嘅?」聆訊人員回應:「係應該唔得嘅。」事主指已經看過指引,表明可以買飯盒。而聆訊人員回應指彈性上班安排是指在場地當值的同事可以在下午12-3時分批用膳。他反問:「咁在家工作唔俾食嘢喇喎?」,得到的回應是「唔俾離開工作崗位」。

另一位聆訊人員指這是時間性的問題,事主反駁政府呼籲同事不要在人煙最稠密的時間進食,所以就在早上10時去買外賣。聆訊人員強調如果在lunch hour,如下午12-3時買外賣,時間較為合理。事主隨後指出之前沒有提過在家工作應什麼時候用膳。

事主提議:「你當我攞鐘得唔得?」回應說:「攞鐘唔係之後攞返嘅。」事主之後說:「即係你而家係搞我,要做我!」之後激動地說:「我見到佢黎,我都唔坐係度食喇,我叫外賣走喇,我怕咗佢喇,佢即刻揸部機出嚟對住我,都知佢影我喇!」

聆訊人員指大家理解指引時可能有不同,可以就今次機會與其他同事溝通清楚。最後結果可能只是一個建議,並清楚界定何謂分批用膳。

 

同場加映:4步簡易日式蜂蜜鬆餅食譜  梳乎厘鬆軟口感!

係屋企都可以自己整早餐食!即刻試吓呢個食譜啦!

完整食譜可按以下連結!

資料來源:facebook@公務員secrets

↓【免費送☕】sensory ZERO港幣$300餐飲禮券!↓

↓ 請您食招牌蒲燒三層鰻魚滑蛋飯 / 澳洲M5+和牛溫泉蛋飯 / Crazy Chocolate!


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more