佐敦掃街小食店糖水雄 首創朱古力炸燒賣 口感似Churros?!

佐敦掃街小食店糖水雄 首創朱古力炸燒賣 口感似Churros?!

發佈: 2022.04.15
文: 黃詠恩

佐敦港式小食店「糖水雄」在香港燒賣關注組中討論度很高,小店主打創新口味的街頭小食,首創朱古力忌廉脆皮燒賣、熱浪薯片炸燒賣,有網民食過後表示味道比預期好,還會Encore再食!大家去佐敦掃街時又想不想挑戰試試?小食店還有大獲好評的腐竹糖水沙冰、XO醬蘿蔔糕等選擇,吃貨別錯過啦~

朱古力炸燒賣($28)蘸上砂糖和朱古力醬,還配有忌廉,鹹甜味道好過癮,外層微脆,內裡煙韌有咬口,意想不到有驚喜!有網民更表示朱古力燒賣的口感和風味好像西班牙Churros!

除了人氣爆燈的Shake Shake熱浪風味燒賣($28)外,糖水雄還推出了亂咁嚟燒賣($28),切片魚肉燒賣加入XO醬、火腿絲、生菜絲、菠蘿一同炒香,食落香口好特別~

食完燒賣唔夠喉?不如試試各款地道港式小食,XO醬煎蘿蔔糕($26)辣勁十足好香口,還有混醬腸粉($12)、蒜蓉麻辣雞翼尖($28)等。另有鴨腎菜乾豬骨粥($34 )、狗仔粉($30)、XO醬炒麵($32),宵夜食一流~

小店店名叫得「糖水雄」,又怎少得了食招牌港式糖水?糖水雄更研發了白果腐竹糖水沙冰($29)、楊枝甘露沙冰($40)等口味,夠晒消暑!喜歡經典的朋友可選芝麻糊($26)、芒果七重奏甜品($68)、菠蘿西米露($30)、冰鎮芋圓冰($32)等。

小食+炒粉麵飯Menu:

糖水Menu:

沙冰特飲Menu:

套餐Menu:

糖水雄 Desert Hero

地址:佐敦渡船角文匯街30號文景樓地舖
營業時間:16:30 - 01:30(逢星期一休息)
電話:2771 4628
Signal:6288 7267

* 疫情下營業時間或有變更,詳情請向店舖查詢

睇埋尖沙咀韓式激厚Macarons:

授權轉載:IG@marcosorahandsupforfood
圖片來源:IG@desert_hero_hk

↓「App限時搶」大派現金券/禮品↓

↓記得逢星期三3PM入App搶!↓


↓【隆重登場】香港咖啡地圖2022!↓

↓即睇精選50間咖啡店(附評分及介紹)↓

more