大大粒原隻章魚燒!元朗「麴町」章魚小丸子店 濃郁多醬黑松露/蟹膏蟹籽/明太子口味

發佈: 2022.03.26
文: 何靖雯

位於元朗雞地的麴町章魚小丸子,曾於原區經營且深受街坊歡迎。去年6月結業後,店鋪現已重新選址,繼續供應多款足料大粒的章魚燒!而繼早前曾推出過芫荽口味後,近月小店再推期間限定新品--青芥末Wasabi章魚燒,有興趣的朋友不妨前往試試~

元朗麴町新店採用日式和風裝潢,加入日本燈籠、鯉魚旗、壁畫和櫻花元素,並設有少量高櫈用餐位置。

章魚燒共有8款口味,包括了原味、蔥味、蟹膏蟹籽、明太子、黑松露、蟹籽、芝士和蜜糖芥末。分為4粒/6粒/8粒份量,客人也可自選兩款味道雙拼!

每份章魚燒都是即叫即製,需要等待約15分鐘才完成,而每粒小丸子都會有爽口又彈牙的原隻章魚仔。

基本原味會淋上沙律醬、燒汁,再加上柴魚片,外皮微脆,內裡口感軟腍,非常香口。除了人氣的明太子味外,黑松露味也很受歡迎!醬汁會滿滿地覆蓋小丸子,味道十分香濃;蟹膏蟹籽口味同樣濃郁,配上脆卜卜的蟹籽,口感更豐富!

小店亦有售各款炸物小食,如黃金炸香蕉仔、蝦多士、炸蟹鉗、吉列炸蠔、炸帶子等;另有冷撈烏冬和蟹柳蟹籽沙律。

Menu:

麴町 Kojimachi

地址:元朗鳳攸南街3號好順景大廈地下48號舖

電話:84819443

營業時間:星期一至日 12:00 - 21:00


圖片來源:IG@kojimach1

授權轉載:IG@eatgood_westtabotwinsfoto.zotastytommynicgau_ss

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓


↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓

more