尷尬飯局|中同老公看不起圖書館管理員 吹噓自己做經理人工三萬 結果一句反駁自討苦吃

尷尬飯局|中同老公看不起圖書館管理員 吹噓自己做經理人工三萬 結果一句反駁自討苦吃

發佈: 2022.04.30
文: 陳菱櫻

最近在「公務員secrets」的社交專頁中,有網民分享「一餐氣氛尷尬的飯局」的帖文,內容講述自己從事圖書館管理員,但在中學同學飯局中給同學的老公看不起,同學的老公分享剛升職為經理,月薪有$30,000元,之後樓主反擊,人工原來比對方高,當場令氣氛十分尷尬。

早前21號開始恢復晚市堂食,樓主(男性)與中學同學約飯局。其中一個女同學提議與老公一同出席,讓老公負責選擇和預約餐廳,「因為佢老公就好識食,同埋識好多餐廳嗰啲咁樣」,飯局中共有4人。

一開始大家都分享在疫情下的狀況,「有冇工返啊,生意好唔好啊」。中同的老公分享老闆很賞識自己,他剛升職做經理,又指老闆叫他通關後幫忙開拓海外業務。

樓主與另一位女同學聽到同學的老公吹噓,也沒有什麼特別反應。其後中同的老公問自己從事什麼職業,樓主回應:「係屋企樓下間圖書館返工(公屋地下啲細館)幫人借下書還下書咁。」

對方一聽到自己在圖書館工作,就質疑是否人工低,問:「圖書館唔係都係得啲師奶、呀伯、學生哥做㗎咩?份人工夠唔夠使㗎?你老婆咪要出嚟做嘢幫補家計?」

接着就繼續吹噓,說自己剛由助理經理升職為經理,做了10多年,老闆更加了$4000人工,月薪有$30,000,更鼓勵他加把勁,要快點儲錢買樓。

之後樓主就說了一句話,令氣氛變得尷尬,「我做圖書館有$ 31750」,自己在22歲入職做ACO(助理文書主任),做了12年,人工比中同的老公高。大家沉默了10多秒,在這個尷尬的時候,另一個女中同不知道是否想打破僵局,問樓主:「你層綠表居屋賣咗未呀?呢排好好價喎!你就好啦,公司有福利八九年就有綠表買樓。」誰知說了這句後,氣氛更加尷尬,大家繼繼冷場。

其後同學的老公突然說有急事要先離開,與他的老婆先行離開,結果留下自己和另一女同學吃4人餐,由樓主付賬,「成晚得返我同另一個女仔朋友食哂枱上面啲四人餐同紅酒,最後食咗$3,000 ,我埋單。」

同場加映:30分鐘煮好3款簡單輕便韓式料理!韓式煎蛋卷/涼拌芽菜/泡菜炒飯

資料來源:IG@civilsecretshk

↓有新嘢玩!《社群》專區登錄App↓

↓必睇人氣美食主題深度關注組↓


【為食UU熊GO!】激賞Häagen-Dazs單球雪糕券

↓入App玩遊戲贏雪糕券兼日日賺U Fun↓

more