荃灣民豐粉麵行抵食$6爆餡糯米糍 開心果/手炒花生芝麻餡+爆汁餃

發佈: 2024.03.01
文: 黃詠恩

荃灣老字號「民豐粉麵行」的招牌爆餡糯米糍深受街坊歡迎,最平$6粒好抵食~荃灣民豐粉麵行的糯米糍除了有手炒花生、芝麻、豆沙餡外,還會快閃限量供應開心果味!另外香煎韭菜餅、水餃、生湯丸等亦是熱賣之選呢~

爆餡糯米糍口味+價錢:

同場加映:U Food【開箱速遞】最新影片!

老字號「民豐粉麵行」扎根荃灣60多年,每日店內人龍絡繹不絕,主打招牌爆餡糯米糍,韭菜餅、生餃子和湯丸同樣深受街坊歡迎。

開心果糯米滋限量發售詳情:

民豐粉麵行早前在荃灣元宵市集首度推出市集限定的開心果糯米滋,反應相當熱烈,不少朋友都表示想再有機會食到~今次民豐粉麵行快閃再推出開心果糯米滋榛子糯米滋腰果糯米糍,由於小店目前的設備和人手暫時未足以把新系列當作恆常產品推出,想食的朋友要把握機會試啦!

民豐粉麵行糯米糍有三款固定供應口味,包括芝麻、花生、豆沙($6/粒),小店每日清晨就開始製作糯米皮,堅持以人手炒香芝麻和花生,磨碎後混合砂糖,食落有起沙的感覺~

糯米糍飽滿大粒,外皮煙韌軟熟,咬開超爆餡,餡料澎湃多到滿瀉!花生糯米糍味道像糖不甩,芝麻餡亦好香口,而豆沙餡香甜細滑,還食到粒粒紅豆碎。

小店的韭菜肉餅($15)都是必試名物,每日下午2pm起供應,假日更日賣過百件!韭菜餅包滿韭菜豬肉餡,即叫即煎至金黃色,外層香脆,一咬爆汁,韭菜香味突出夠惹味,值得一試~

早餐不妨買個熱辣辣粢飯($18),新鮮即製,包滿肉鬆、榨菜和油炸鬼,口感豐富,夠晒飽肚。

民豐粉麵行的自家製生餃子雲吞價廉物美,有韭菜、白菜、冬菇豬肉餡,全部都是人手包,而韭菜豬肉餃更是人手搓餡,誠意十足。雲吞皮薄滑溜餡靚,而餃子以北方風格製作,相對厚皮且有咬口,帶點煙韌口感,各有特色。

小店的自家製麵餅同樣有不少捧場客,當中瑤柱蝦子麵落足料,高湯不加水再混合瑤柱製成麵糰,可選幼麵或粗麵。

民豐粉麵行

地址:荃灣荃灣街市街35號
營業時間:8:30am - 10pm
電話:2492 6860

↓【出Post賺現金賞】《社群》助您發展創作者事業↓

↓透過發佈帖文賺取收入!立即參加!↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more