荃灣好評新派車仔麵 最強南乳豬手 / 自選香濃喇沙湯 豬骨白湯

發佈: 2022.07.07
文: U Magazine

text︱Katty   photo︱Kuen

這間車仔麵店裝修似 cafe,菜單都充滿新鮮感。40 多款車仔餸之中,主打日本溏心蛋、炸腐皮豬肉卷、鮮蝦雲吞外,老闆也說南乳豬手、秘製牛腩及柱侯牛筋等傳統傳統車仔餸也特別「拍心口」推介。

老闆之一 Kenny 的爸爸在 80 年代已經營食店,最拿手便是南乳豬手和秘製柱侯牛腩。Kenny 的大學同學 K.O. 試過之後激讚,就決定跟他開車仔麵店,並將傳統的豬手牛腩加配特色車仔餸及湯底,做一間新舊兼融的新派車仔麵。

車仔餸做很有認意,堅持每款餸也要煮出不同風味。像沙嗲魚蛋、沙嗲魷魚,用上不同配方的沙嗲煮;豬皮以薑葱蠔油烹調;豬紅用薑葱加蒜及胡椒粉調味。招牌菜南乳豬手的工序就更繁複,汆水去毛後,用十多款材料如桂皮、八角、薑葱及蒜等炒醬,再放入豬手燜 2 小時,整個過程約 4、5 小時,很花時間及工夫。

湯底都相當講究,奶白的清湯以豬骨及雞髀肉每天新鮮熬製,調味不重,隨意加配兩、三款醬汁都突顯到湯的味道。醬汁除了常見的牛腩汁、沙嗲汁,更有南乳汁、滷水汁、咖喱汁或魔鬼辣汁。另外還有車仔麵重慶麻辣湯及馬來喇沙湯底可以選擇。

阿荔車仔麵

地址:荃灣大壩街 41 號地下 6 號舖

電話:2660 6999

營業時間:11:30am - 9:30pm

=========================================

秘製牛筋腩撈麵 $54
牛筋腩味道濃郁,燜得腍,但唔會散開兼帶適量的牛脂,入口即化。

自選車仔麵 $31 起(轉喇沙湯底 加 $8)
共 40 多款車仔餸,每款 $9 - 15,麵底 $13-19。老闆推介秘製牛腩、炸腐皮豬肉卷、炸蝦棗及滷水豬大腸。滷水豬大腸滷得夠色又入味,腸衣煙韌,中間軟嫩有脂香,相當出色。

經典車仔八寶麵 $55
包括辣魷魚、滷水豬大腸、沙嗲魚蛋、糖心蘿蔔、豬紅、豬皮、冬菇及時菜。招牌的豬骨白湯味道鮮香不太濃。可跟配牛腩汁、沙嗲汁、南乳汁、滷水汁、咖喱汁或魔鬼辣汁。

生炸香口豬頸肉 $38 五件
豬頸肉炸得又脆又爽口。

招牌南乳豬手淨食 $60(車仔餸,每份加 $15)
沿用店主爸爸 40 年配方,燜得非常入味,南乳很香,帶爽口膠質,去毛去得很乾淨!

淨沙嗲三寶 $34
三寶包括魷魚、魚蛋及豬皮,魷魚非常爽脆、魚蛋彈牙、豬皮爽口不會過腍,配自製沙嗲醬。

火辣菜脯
自家製,又香又辣,加少少已令車仔麵增添辣味及鹹香。

各款冷包茶 $15 支
飲品都自家製,有四季春、烏龍及白桃烏龍。

↓必收藏!香港咖啡地圖2023!↓

↓精選50間咖啡店(附評分)!即睇詳細介紹↓

more