【MUJI】九龍灣無印良品開幕變身日式超市!新系列急凍即食包/食材市集/日本米/新鮮蔬菜水果

九龍灣無印良品開幕變身日式超市!新系列急凍即食包/食材市集/日本米/新鮮蔬菜水果

發佈: 2020.06.23
文: Amber Li

無印良品MUJI全港最大分店昨日(22日)於九龍灣開幕,逾24,000呎新店以「食」為主題,除了有MUJI Cafe外,更變身成超市,增設食材市集、茶米工房,另引入全新冷凍食品系列,在家都可以輕鬆製作日式家庭料理,一齊睇睇有咩推介!

 

無印良品香港店一向都有售賣不同速食食品,可以輕鬆在家做簡單料理,而最近九龍灣新開的MUJI生活概念店就以「食」為主題,增設全新冷凍食品系列,參考世界各地家常食譜及烹調方法,做出各款即食急凍包,只需加熱5至20分鐘就食得,即刻睇下有咩款式選擇先~

 

世界之米系列($32-$48/款)有多款日式飯糰、意大利燴飯及韓式壽司卷及風味飯等選擇,按下圖睇款式:

 

世界煮物($38/款)就有多款不同國家風味的肉類料理,如法式燉牛肉、韓式薯仔豬肉、肉骨茶等,按下圖睇款式:

 

日式常備菜($38/款)則有多款日本家常小菜,如柚子牛蒡、金時蘿蔔漬、小松菜拌豆腐醬等,按下圖睇款式:

 

日式魚饌($35)就有多款鯖魚選擇,配上一碗飯輕鬆做一餐,按下圖睇款式:

 

日式點心($38-$45)就有不同餃子及甜品,如大福、蕨餅等,按下圖睇款式:

 

烘焙美味($22-$48)就有數款麵包、法式鹹派選擇,按下圖睇款式:

 

除了一系列急凍美食懶人包外,九龍灣MUJI還增設了食材市集Food Market,引入農場直送蔬菜、新鮮水果、調味料及其他常備食材、小食及飲品。

按下圖睇精選推介:

 

新店限定的茶米工房就提供各款茶葉及日本米,顧客可選擇喜愛口味及按調配份量所需選購。

 

而Cafe&Meal MUJI則有新鮮烘焙麵包、手沖咖啡、健康餐單、甜品等選擇,另外MUJI to Go外帶輕食,有三文治($38)及料理便當($65)。

 

而新增的刺繡服務更會推出「MY HONG KONG by macaroni」香港限定系列,由東京刺繡藝術家設計的10款香港地道美食及交通工具。

 

無印良品MUJI九龍灣店

地址:九龍灣德福廣場2期4樓401-402舖

營業時間:星期一至五早上11時至晚上10時;星期六、日及公眾假期早上10時至晚上10時

電話:39738380

【MUJI】九龍灣無印良品開幕變身日式超市!新系列急凍即食包/食材市集/日本米/新鮮蔬菜水果

↓靚靚打卡下午茶特集↓


U Lifestyle App《TV》專區隆重登場!

↓↓試玩、試食、試用影片任您睇↓↓

發表食譜

零難度超簡易食譜
U Food
《簡易廚房Lite》
每晚三餸一湯?So Easy! 立即用

零難度超簡易食譜
U Food
《簡易廚房Lite》
每晚三餸一湯?So Easy! 立即用

more