蘿蔔糕粢飯雞蛋仔 酒店大廚主理

發佈: 2021.03.29
文: U Magazine

text│vera photo│Wyman

三位店主曾在置地文華酒店Mo Bar當西廚,一齊開了這間有輕食店 Hunger Point ,食物無框死風格,用港、西、日食材及做法製作創新口味的 taco、沙律碗及雞蛋仔。雞蛋仔好破格,當中鹹味的最有創意,他們竟然用蘿蔔糕同油炸鬼做雞蛋仔!

製作蘿蔔糕雞蛋仔好花時間,因為要先蒸蘿蔔糕,以臘味、臘腸、蝦米蒸糕,蒸好糕後切片煎香再切粒,咁先做完一半咋;再用 xo 醬、臘腸、芝麻、葱及泰國蛋溝成蛋漿,再在烤盤上每個凹槽中加入蘿蔔糕粒,加蛋漿做雞蛋仔。咁多材料,雞蛋仔落係 100% 蘿蔔糕。食法特別,會附上自製 XO 蛋黃醬、海鮮蛋黃醬及余均益辣味蛋黃醬,讓客人點雞蛋仔吃。店內仲有油炸鬼肉鬆榨菜味雞蛋仔,概念源自上海食店的粢飯,鹹鹹香香好過癮,估唔到雞蛋仔可以玩到咁癲!店內仲有創意taco發售。

小食店玩木系工業風設計,可以坐低歎雞蛋仔配上醬汁,也不用企喺街咁狠狽。

【info】

Hunger Point
地址:中環歌賦街 45 號地下

電話:5703 2870

營業時間:11:30am - 10pm

more