【樽仔奶茶】茶王真傳樽仔奶茶 師父好茶

茶王真傳樽仔奶茶 師父好茶

發佈: 2021.04.15
文: U Magazine

text│TY

師父好茶成立短短 5 個月,已成為各大食材店最搶手產品之一。上午宣布返貨,下午已被搶購一空,想飲都唔容易!品牌其中一位創辦人大有來頭,他是 2016 年「香港金茶王」陳子平師傅,率領幾位徒弟一同創立,陳師傅曾在冰室推出他精製的絲絨幻茶「茶王之王」賣 $88,一樣捧場客滿滿,佢調配的樽仔奶茶,有料係梗㗎啦!

品牌只做一款經典口味,沿用陳師傅的茶葉秘方,拼配集茶味、茶香、葉色於一身,利用 5 款不同粗幼度的斯里蘭卡錫蘭茶葉,煮出色水香味並存的茶底。淡奶亦唔止一種,用了 2 款牌子去混合,奶香味唔單一,有層次。

樽仔奶茶交由徒弟們沖製,各位得意門生也滿師 2 年,實力經陳師傅認可。奶茶之道在於「一撈,二焗,三撞,四回溫,五吊茶,六撞奶」,他們的手法被師傅訓練到爐火純青,沖到茶色金黃。師傅的撞茶技巧也與坊間不同,原來唔係拉得愈高愈好,反而壺嘴貼近茶袋,可減少溫度流失,也避免衝力太大將幼茶葉穿過茶袋,掉進茶底,不但幼滑度大減、也易有澀味。最特別是這支樽仔奶茶仲可以座熱飲,特意用上耐熱膠樽盛戴,比現今流行的凍飲樽仔奶茶多了種飲法。

師父好茶

購買網址:https://www.facebook.com/sifugoodtea

購買方式:1. 訂購超過 10 支,可於師父好茶 facebook 或 ig 下單,旺角自取

2. 於美樂士多、甲乙丙工作室、Mr. Cool 優質食材專門店等銷售點發售

↓GODIVA Cup Dessert冷凍甜點↓

↓任選6款口味↓


【立即參加】

↓ U Lifestyle用戶影片觀看習慣問卷調查 ↓

more