人氣雜貨店 Mr. Cool $25 即食餸包 / $36 半隻春雞 / 方便點心系列

人氣雜貨店 Mr. Cool $25 即食餸包 / $36 半隻春雞 / 方便點心系列

發佈: 2022.06.06
文: U Magazine

text│TY

這間食材店最啱懶人買餸包、湯包、炸美食,慳水慳力已可輕易煮餐好!全場最抵買必數即食餸包,他們與中型連鎖日式餐廳合作,無加防腐及味精,款式味道經多次試味改良,製作認真只賣 $100 四包,好實惠。餸包連袋放入熱水中煮十多分鐘,拆袋就食得!菜式有 15 款如花生豬手、柱候牛腩、東坡肉、孜然鴨髀、鎮江骨、紅燒獅子頭、滋補鴨湯等。超推 介冬瓜鴨腿湯和蟲草花鴨腿湯,以雞、鴨及藥材熬煮近 4 小時,再加入輕輕燒過的鴨腿煮,讓湯頭更香濃,每包夠二人用、有兩大件鴨髀肉,$25 真係抵到爛!

他們更向本地酒樓點心供應商入貨,一系列手造點心,有生炒糯米飯、小籠包、牛肉球、香菇豬肉燒賣、雞扎等,翻熱就食得。熱賣產品仲有氣炸版法國香草蒜香春雞、金湯酸菜魚、肉鬆粢飯等。想瘋狂入貨記住帶埋「戰車」來掃貨!

Delifrance 法國急凍 Bagel $36 四件

Delifrance 法國急凍 Bagel $36 四件
這款商用版 bagel 很多酒店也選用,有芝麻和原味,氣炸 5 分鐘後,口感鬆脆富麵粉香。

法國香草蒜香春雞(半隻) $36

法國香草蒜香春雞(半隻) $36
春雞氣炸就食得,出爐後皮脆肉嫩,肉汁豐富,帶幽幽香草和蒜香,與餐廳出品有 8 成相似!

金湯酸菜魚 $64

金湯酸菜魚 $64
按指示將獨立包裝的湯和魚片煮 10 分鐘,一碗熱辣辣的酸湯魚就搞掂!包裝酸菜魚不少都有化學酸味,估唔到這款酸味天然,湯底飲落順喉,更採用水準不俗的黑魚片,分量多又軟嫩。

MEAT ZERO 植物肉醬 $14

MEAT ZERO 植物肉醬 $14
泰國出品的素食肉醬,有番茄和羅勒 2 種口味,炒 3 分鐘就食得,配意粉食一流,羅勒味有驚喜,微辣開胃。

餸包系列

即食餸包多達 15 款,連袋加熱勁方便!花生豬手燜煮 3 小時,食落好入味,更有滿滿膠質。柱候牛腩選用美國黑安格斯牛,包括牛頸脊、封門柳、西冷、牛板腱等部位,軟腍有牛味。

冬瓜鴨腿湯 $100 四包
懶人湯包比坊間湯水店平足一半!質素無將貨就價,湯底用雞、鴨及藥材熬足 4 小時,味道清潤,仲有原隻鴨腿肉,超好味!

懷舊生炒糯米包(四件) $34、灌湯餃 $38、四寶雞扎(兩件) $18
向本地點心供應商取貨,灌湯餃啖啖都係料,juicy 爽彈;生炒糯米包軟糯香口,懷舊有風味。

相糯米皮口感煙韌,飯粒入味重臘味香,水準不亞於酒樓吃到的。

生炒糯米飯 $48
翻蒸後糯米飯依然有鑊氣,飯粒又不會過濕,這個分量夠兩個人食,臘肉和臘腸都足料。

【info】
Mr. Cool 優質食材專門店
地址:深水埗大埔道 42 號
電話:2653 9288
營業時間:星期一至六 12nn - 8pm、星期日及公眾假期 12nn - 6:30pm

↓「U Lifestyle App限時搶」↓

↓逢星期三3PM入App搶!↓


↓【送禮】送茶飲店現金券!↓

↓分享入秋美食 贏走獎賞↓

more