碟碟 $48 抵食均真本地牛火鍋

發佈: 2016.11.01
文:

我諗大家都有跟我一樣的壞經歷,去那些出名賣靚手切牛肉的老牌火鍋店,碟 so call 手切本地牛,又奀又細又瘦,最嬲靚嗰碟、罕有部位統統留晒畀熟客,大家都畀相同價錢,咁樣擺明歧視啫。唔想畀呢啲火鍋敗類吸血,我介紹你嚟呢間價位唔高,又老實,供應嘅牛肉部位又十分刁鑽嘅火鍋店,唔使特權階級,人人食到靚牛。
 
胸口膀 $48 份 這部分數量也很少,它是牛胸的一塊小脂肪,油脂甘香,口感爽爽軟軟,可以用匙肉夾着它吃。
封門柳 $48 份(限定)這是控制模隔膜的肌肉,一頭牛只有 2 塊,牛味濃郁又帶甜味,以往只有高檔火鍋店才不日供應。
吊龍伴 $48 份(限定)即「牛邊位」是頸脊邊位的肉,這個部分帶油花但唔油膩,特色是吃來煙韌無渣、牛味濃到牙痺。
牛朴肉 $48 份 牛朴肉即是我們常常吃到的頸脊位,纖維細質地軟腍,這裏的油花細緻潔白,牛味適中。
牛骨清湯 $38 想嗒真牛肉味,唔可以用濃湯,所以師傅做了這款牛骨清湯來配牛肉,湯底以清為主,以蘿蔔、粟米加 6-7 斤牛骨慢火熬 6 小時,湯色清澈,浮面油脂不多,淥牛肉會愈淥鮮甜,好似媽媽煮的牛汁咁甜。
 
 
牛心椗、吊龍伴、封門柳、金花趾、胸口膀、挽手肉、匙肉、牛腩心、牛朴肉,嗜牛者聽到這些名字,耳朵就懷孕了,個個都係刁鑽部位,以為要付天價先吃到?錯錯錯,碟碟也是 $48,平到跌咗個下巴。打過邊爐嘅人士都知,封門柳、胸口膀(牛胸油)、吊龍伴(牛邊肉)同金花趾(金錢𦟌)都是名氣火鍋館預留畀熟客的靚位,幾両都收你三嚿,但呢度賣得咁平,因為成班 20 來歲的老闆係大埔街坊,唔想吸街坊血所以咁定價。老闆們機緣巧合下認識了本地牛買手莫先生,莫生是老行尊,對牛肉部位瞭如指掌,除了大路的頸脊位,仲親自為他們切出平常牛肉分割員都不願分割的封門柳(橫隔肌)、吊龍伴(激罕牛脊邊肉)、挽手肉(爽腩坑腩連接肌肉)、牛腩心(牛腩中央最嫩位置)等平常火鍋店吃不到嘅刁鑽位置,而且沒有開天殺價,幾靚碟碟都賣 $48,2 個人嚟開爐都 afford 得到,又可以試多幾個部位。
 
稻庭烏冬 $18、初生蛋 $5 隻
灼晒牛肉後,啖湯唔好嘥,追加一個稻庭烏冬吃,加隻初生蛋撈勻吃,牛肉的鮮甜都在湯裏。
 
落單後,職員會放一個 20 分鐘的沙漏在枱面,若沙漏漏完也未送上食物,其後送上的食物便會免費。
 
【相關報導】
《舌尖 2》好貨!重慶老火鍋登陸
 
唔好以為這賣價就會將貨就價,這裏賣的是本地牛裏最高級嘅「騸牯牛」,簡單啲講佢哋係牛太監,七情六慾裏只得返食慾,興趣只有食同瞓,所以特別肥美,肉裏都有油花,再甚者油花仲拍得住和牛添。跟平常火鍋店供應的「生牯」(未閹的牛公)牛肉比,「騸牯」養多一倍時間,4 歲才拿去鋸,牛肉味比「生牯」濃郁。激罕部分,如牛心椗、封門柳、金花趾、吊龍伴加埋是日精選 5 個部分,人人爭住嗌,為了人人都吃得到,每枱限叫一客,令生熟客都食到。
牛肉靚到咁淒涼,師傅整咗個唔喧賓奪主嘅牛骨清湯配牛肉,牛肉喺鍋裏一路灼一路滾,牛肉精華最終滲晒入湯裏,臨尾烚埋個烏冬,舐盡本地牛精華。噢!埋單睇睇價,個鍋底先 $38,OMG …… OMG …… OMG,平得有啲過分喎。
店內供應的牛肉部位都會寫在這些膠牌上,每款 $48。
 
成班大埔後生仔開舖,食客喺飲食網站都話呢班男仔好服務好有禮。
 
616牛肉火鍋專門店
地址:大埔翠怡街 3 號翠怡花園 B 座地下 18 號舖
電話:3565 6878
營業時間:6pm - 2am
收費:現金及信用卡,不設加一
交通:東鐵太和站 B 出口,步行 5 分鐘
泊車:翠樂街設咪錶位
平均消費:$200
備註:1. 元朗(西菁街 9 號富盛大廈地下 95-100 號舖)亦設分店;2.醬料費每位 $10
 
文:Sieg 攝:Suki
(原文摘自 U Magazine ISSUE 570)
 
【相關報導】
好玩放題!火鍋 + 任玩 DIY 串炸
Fans 終極挑戰!迷幻紫薯鍋
 

歡迎你 like 我哋 U Food Facebook Page / U Food Instagram ,取得我哋更新更快嘅資訊!

 

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more