太古城麵包店熱賣千層牛角酥皮蛋撻! 開心果脆卷/爆餡忌廉包

發佈: 2024.02.26
文: 黃詠恩

在香港食千層蛋撻又多個選擇!太古城新開米芝蓮級餅廚主理的手工麵包店「Baker by Lubuds」,客人大排長龍就為了一試超搶手的千層牛角酥皮蛋撻!除了熱賣千層蛋撻外,太古城Baker by Lubuds 出品的牛角包、爆餡忌廉包、朱古力麻糬包同樣高質,麵包控快Bookmark地址試試啦~

千層蛋撻出爐時段+價錢:

太古城精品手工麵包店「Baker by Lubuds」由擁有20多年豐富經驗的烘焙大師蘇樹楠Stephen 主理,星級餅廚Stephen 曾效力於米芝蓮三星餐廳L’Atelier de Joël Robuchon、五星級酒店Rosewood、The Ritz-Carlton,出品的麵包質素有保證。

必試麵包款式+價錢:

必試Baker by Lubuds 千層蛋撻,選用牛角酥皮麵糰製作撻皮,經長時間烘焗至焦糖化,特別鬆化酥脆,而蛋漿加了法國忌廉和牛奶,口感更香滑。千層蛋撻每日逢9:30am、12pm、3pm新鮮出爐,每輪供應約100件千層蛋撻,每次出爐都火速售罄!

除了人氣熱賣的千層蛋撻外,太古Baker by Lubuds 的牛角包亦係招牌作之一。牛角酥講究用上法國A.O.P.牛油和日本麵粉,牛油比例較坊間的牛角包更高,酥皮反覆摺疊12層,富牛油香。

另有鹹香的火腿金文畢芝士牛角酥杏仁牛角酥朱古力牛角酥

爆餡忌廉包超邪惡,有白朱古力、抹茶朱古力忌廉牛油軟包,用上法國Valrhona 33%白朱古力和日本西村抹茶,抹茶味香濃不甘澀,值得一試!

喜歡酥脆口感的朋友必試方塊酥盒,可選雲呢拿、士多啤梨吉士餡,酥盒金黃香脆,層次分明。

推介開心果脆脆酥卷,唧入Mascarpone芝士忌廉餡後,再塗滿香濃開心果脆脆醬,面層有炙燒雲呢拿蛋白霜,賣相精緻。Baker by Lubuds還新出了士多啤梨丹麥卷,加入新鮮士多啤梨,散發陣陣莓香。

朱古力麻糬黃金麵包同樣值得一試,內有香濃榛子醬和軟糯麻糬,層次豐富。至於朱古力牛油扭紋麵包口感鬆軟,切開呈雲石朱古力紋,好吸引。

Baker by Lubuds

地址:太古太古城道18號太古城中心3樓307號舖
營業時間:8am - 8:30pm
電話:2326 8832

↓【限時搶⚡】Kilo Calo慢煮即食雞胸套裝!↓

↓ 雞胸經低溫慢煮烹調!/ 提供研製多時的獨特口味!↓


↓【必收藏】最新深圳食買玩攻略!↓

↓ 大灣區一小時生活圈!最新打卡熱點/熱門美食等!↓

more