走塑|DONKI盲盒壽司 vs 環保局矛盾大對決?大嘥鬼:可用膠盒 網民翻查資料見矛盾批縮沙

發佈: 2024.04.25
文: 古曦朗

走塑|環保局|縮沙|DONKI盲盒壽司|管制即棄餐具|紙餐具|首階段即棄塑膠餐具及其他塑膠產品的管制計劃,在前幾天已開始實行,各餐廳也開始配合推出各樣環保餐具。近日DONKI就推出了紙盒裝的壽司,除了引起市民討論外,還引起了環保署回應。

同場加映:【簡易廚房】最新影片

走塑政策首階段已經生效,近日超市DON DON DONK響應政策,推出了被人揶揄盲盒壽司的是紙盒裝壽司,惟盲盒壽司未能看到壽司實物賣相,亦會有飯粒黐底黐醬、豉油倒入紙盒後被「索汁」等情況,令不少市民大喊不便。

👇 DONKI 堂食壽司/熟食換上紙盒包裝:

👇 開箱DONKI紙盒壽司:

對於上述的盲盒壽司議題,環保局「大嘥鬼」亦作出回應,他指目前已向超市了解情況,又說明商店是擔心顧客買了外賣包裝的壽司之後即場食用,故用了非塑膠的盒同蓋,才變了盲盒。

環保局又解釋:「呢D情況,其實同一般銷售和外賣嘅情況一樣,所以超市仍然可以用膠盒和膠蓋嚟裝外賣壽司,咁當然,用透明盒都可以啦,客人仲可以清楚分辨食物質素同款式添。」、「最近好似有餐廳誤以為在新法例下用膠盒打包會違法😱! 其實如果客人選擇將堂食食物打包,呢D係屬於外賣情況,食肆係可以提供膠杯和膠食物盒畀客人拎走㗎!」、「我哋會喺適應期探訪餐廳和零售處所,同佢哋講清楚以上種種做法」。

雖然環境局派了大嘥鬼出來「解畫」,傳遞出即使DONKI超市可供即場享用或帶走,都仍然可以用膠盒和膠蓋來裝外賣壽司,但卻有不少市民不買賬。

管制措施:

即棄塑膠餐具:

禁止在餐飲處所向堂食顧客提供  杯、杯蓋、食物容器、食物容器蓋
禁止在餐飲處所向堂食和外賣顧客提供  發泡膠餐具、飲管、攪拌棒、進食用具(叉刀匙)、碟
禁止銷售予最終消費者

管制措施即棄塑膠餐具禁用規管:

在環保局的即棄塑膠新法例條文中,售賣在超級市場內的廚房預先包裝食物(非在超級市場外的地方包裝),是不符合預先包裝飲食產品的豁免情況。換言之,DONKI的外賣壽司是屬於堂食或外賣的規管,若買了DONKI的外賣壽司即場食,是不可以用塑膠餐具(膠盒、膠蓋)的。

環保局走塑條例矛盾事件懶人包:

有不少網民認為,環境局是次解釋是自打嘴巴:「到底邊樣啱?」「解釋下?」、「龍門任擺」、「肉隨砧板上,我冇嘢講。」、「上次膠柄牙線棒係坊間對條例嘅誤會,今次壽司盲盒又係被Donki誤會,講到好似全香港都誤會你咁」、「佢哋自己都唔知自己想點」。

亦有網民認為條例混亂:「製造混亂,制度混亂」、「慘啦!又得又唔得,我更加唔明」、「事實就係你有你講, 業界繼續唔明, 難為了市民!」、「放過香港人啦」、「有問題先開始討論同溝通,即係實行前唔會諗定先?」、「好亂,可唔可以清楚啲,無所適從!」「唔係業界唔清楚法例,原來係政府自己都唔清楚法例」。

甚至有市民狠批環保局是「衰左」想「縮沙」:「點解唔一錯到底堅持壽司唔可以用膠盒?」、「唔好縮啦X」、「有骨氣d唔好縮呀呀鬼」、「唔好問啦,總之香港政府一定係啱啦,錯嘅只會係你地」、「唔走塑點知會唔會變軟對抗架,都係小心d好」。

近日環保議題一直吸引大家關注,除了綠色餐具外,垃圾徵費等亦引起大家熱議。但除了這些熱門議案外,在4月22日世界地球日,也就是第一階段走塑實施的當日,政府還在所有環保團體的反對中,通過了一份環評報告史上最差的(是30年來引致最大規模濕地破壞)、計劃填平248公頃(若等同13個維園)濕地去開發「新田科技園」的方案。除了關注餐具的環保議題外,大家不妨也留意身邊的環保政府,為綠色地球出一分力。

資料來源:環保局FB連登

↓【限時搶⚡】 Midea美的25公升氣炸焗爐!↓

↓ 結合「氣炸」同「烘焙」︱0.2秒即熱︱7種烹調模式↓


↓【限時搶⚡】Louiscocoa鳳梨啤酒口味可可即沖營養代餐奶昔!↓

↓ 首創含微量酒精代餐 / 嚴選高級可可粉 / 加水即沖即飲!↓

more