【K11 MUSEA餐廳】尖沙咀商場K11 MUSEA正式開幕!全新美食廣場多間小食店進駐

尖沙咀商場K11 MUSEA正式開幕!全新美食廣場多間小食店進駐

發佈: 2019.09.04
文: YY

尖沙咀K11 MUSEA於上星期(8月26日)正式開幕,有香港首間MOMA Design Store、UA旗艦影院,亦有多間過江龍餐廳同時進駐,包括英國Fortnum & Mason、日本Afternoon Tea等人氣品牌。不過除了有多間新餐廳於商場插旗外,其實K11 MUSEA新商場亦有不少小食店,今日就一齊睇睇B2層美食廣場有甚麼不同美食啦!

K11 MUSEA樓高10層,一共有70多個本地及國際品牌食肆餐飲,而其中不少食店都會進駐B2層,B2層除了有超級市場外,更有美食廣場Food Playground及小食、甜品區Taste Chamber,今次就同大家整理10間小食店,下次去尖沙咀都可以入商場掃街~

 

1. 京都抹茶焙茶專門店 (即將開業)

由日本茶農開設的手沖茶飲店「本茶」去年曾經於銅鑼灣開設期間限定店,今年就決定進駐K11 MUSEA,主打抹茶、焙茶及玄米,以自家烘焙茶粉製作飲品,茶香特出。另外亦有蕨餅、雪糕等甜品,鍾意品茶的朋友一定要去試試!

本茶

地址:K11 MUSEA B2層B201 Unit 34

 

2. 魚糕專門店

韓國人氣魚糕專門店Samjin Amook亦於香港開分店,有多款魚糕,自助形式,夾完排隊付錢,更有熱辣辣的傳統魚糕及香港限定的麻辣口味,鍾意魚糕的朋友要去朝聖喇!

Samjin Amook Express

地址:K11 Musea B2層B201 Unit 13

營業時間:早上11時至晚上10時

 

3. 日系文青風茶飲店

於尖沙咀、太古城及灣仔都有分店的SP Flower & Tea room主打茶花美食,最近就於K11 MUSEA開設全新概念店Dialogue,以上等東方茶、香草茶飲,配搭茶點心、菓子、茶禮,茶控一定要去打卡!

Dialogue 茶日子

地址:K11 Musea B2層B201 Unit 19-20

電話:36195869

 

4. 韓式炸雞

平時去餐廳食炸雞多數都要幾個人share先食到,不過呢間韓式小食店除了有炸雞桶外,亦有一人份的無骨炸雞、年糕串。

한 Chicken & Snack

地址:K11 Musea B2層B201 Unit 9-10

營業時間:早上11時至晚上10時

 

5. 巴黎人氣牛角包(即將開業)

來自法國的烘焙店Gontran Cherrier有巴黎最佳牛角包的美譽,有超過80款烘焙麵包、甜品、鹹點,招牌牛角包亦有多款口味,官方亦指香港會有限定產品,各位鍾意牛角包的朋友就要密切留意喇!

Gontran Cherrier

地址:K11 Musea B2層B205-B207

 

6. 韓式紫菜飯卷

鍾意食紫菜包飯的朋友就可以試下呢間韓式食店,除了有傳統韓式飯卷外,亦有芝士泡菜牛肉飯卷、雞肉飯卷等,另外更有韓式拌飯同人參雞粥!

Soul Jook

地址:K11 Musea B2層Food Playground

 

7. 雞蛋仔專門店

商場除了有不同的貴價美食外,亦有香港街頭美食雞蛋仔小食店,雞蛋仔有不同口味,更可以加不同醬汁及配料,另外有格仔餅棒棒,拎住食超方便!

BubbleBee

地址:K11 Musea B2層Food Playground

 

8. 智能茶飲店

茶飲店店員沖製的飲品飲得多,但機械手搖茶飲你又試過未?今次K11 MUSEA更引入首創的AI人工智能茶飲品牌Robotea,結合現代科學等元素,讓機械手臂自動調配飲品。Robotea主打以果醬及花茶沖製的果茶,另外亦有雪糕供應,包括早前大熱的大白兔糖味雪糕都食到!

Robotea

地址:K11 Musea B2層B201 Unit 30

 

9. 叉燒刈包

鍾意食台灣刈包的朋友就可以試試這間中日fusion的PIGGY SMOKE,主打叉燒刈包,有不同款式,另外更有溫泉蛋叉燒飯!

PIGGY SMOKE

地址:K11 Musea B2層Food Playground

 

10. 韓國牛奶雪糕(即將開業)

韓國雪糕品牌百味堂亦會於K11 MUSEA開設旗艦店,一樣可以食到百味堂的經典甜品,9月更有期間限定的山梨縣白桃牛奶雪糕。

百味堂

地址:K11 Musea B2層B225A

 

K11 MUSEA的B2美食區還有多間食店,如牛油果專門店Avobar、Bears & Friends亞洲首間分店,熟成牛扒房bong pro-dryaging、泰式船麵Bot Noodle、親子餐廳Donut Cafe、咖啡店GEORGE COFFEE、中式炒意粉Italio Wok魚々楽、刺身壽司TOTORAKU、素食漢堡SUN & ROOTS、Future Bar by Green Common等,大家約埋朋友一齊去覓食啦!

 

圖片來源:FB@本茶Hon ChaFB@삼진어묵FB@Samjin Amook Express HKFB@Gontran CherrierFB@Gontran CherrierFB@RoboteaFB@百味堂

【U Lifestyle App新年添新器】第一擊!

↓↓送Dyson三合一風扇暖風空氣清新機↓↓


↓《U TV》影片專區免費睇《簡易廚房》↓

適合入廚新手零失敗食譜!

more